Fejsbuk MesindžerFejsbuk Mesindžer, foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Evropska komisija je danas usvojila predlog da se u Sporazum o pridruživanju EU i Moldavije uključi roming, čime bi bili ukinuti dodatni troškovi za prenos mobilnih podataka.

„Kada se završe svi neophodni koraci, posetioci iz Moldavije u EU će moći da koriste svoje mobilne telefone po istim cenama kao da su u Moldaviji, dok će putnici iz EU imati ista prava kada posećuju Moldaviju“, saopštila je EK.

Uključivanje Moldavije u zonu „roming kao kod kuće“ deo je Prioritetnog akcionog plana dogovorenog u junu ove godine. Plan predstavlja mapu puta za primenu Detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine između EU i Moldavije (DCFTA) i dalju integraciju te zemlje u jedinstveno tržište EU.

„Današnji korak prati Zajedničku deklaraciju telekom operatera u EU i Moldaviji od 31. maja o dobrovoljnom smanjenju roming tarifa od 1. januara 2024“, navodi se u saopštenju.

Komisija će, dodaje se, dozvoliti da se ažurira Sporazum o prodruživanju EU i Moldavije dodavanjem najnovijeg zakonodavstva EU o telekomunikacijama i poštanskim uslugama.

Predlog EK treba da odobri Savet EU, a zatim Komitet za pridruživanje EU-Moldavija treba da donese zajedničku odluku.

Moldavija je status kandidata za članstvo u EU dobila u junu 2022.

Za građane zemalja Zapadnog Balkana će od 1. oktobra u EU biti smanjene cene usluga prenošenja podataka u romingu, u skladu sa Deklaracijom o romingu koja je potpisana u decembru 2022. na samitu u Tirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari