Evropska komisija uvodi porez na ekstraprofit naftnim kompanijama, ograničava cenu struje iz OIE i nulearki 1Foto: Ljiljana Bukvić

Članice Evropske unije razmatraju ideju da se ograniče prihodi proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora i iz nuklearki na 200 evra po megavatsatu u sklopu vanrednih mera, piše Blumberg.

U sredu se očekuje da Evropska komisija izađe sa predlogom mera kojima bi se pomoglo domaćinstvima i privredi EU da prebrode energetsku krizu.

Komisija je prošle srede već najavila da će uskoro odrediti obavezne ciljeve za smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima, limit na prihode elektroprivreda i kompanija koje proizvode fosilna goriva, kao i ograničenje cene ruskog gasa.

Ali već do petka među članicama Eu pojavile su se podele u vezi mera, ograničenja cena, posebno ograničenja samo na ruski gas.
Najmanje deset zemalja, uključujući Italiju, Grčku i Poljsku je bilo protiv ograničnja cena na ruski gas zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla potpuno obustaviti isporuke gasa Evropi.

Ako ova mera i propadne, Komisija radi na nametima za naftne i gasne kompanije, kao i na ciljevima za smanjenje potrošnje struje.
EK planira privremeni porez na ekstraprofit od najmanje 33 odsto za proizvođače i rafinerije fosilnih goriva.
Komisija će dati i obavezujuću preporuku i smanjenje potrošnje od pet odsto u vršnim satima, prenosi Blumberg.
Predloge Evropske komsije moraju da odobre vlade članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari