Evropska unija i dalje najveći uvoznik nafte iz Rusije 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Evropska unija najveći je uvoznik nafte iz Rusije uprkos embargu koji sprovodi na uvoz “crnog zlata” iz te zemlje zbog vojne intervencije Moskve u Ukrajini, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Evropska unija , zemlje G7 i Australija uvezle su ukupno 42 milijarde evranaftnih derivata iz zemalja „praonica goriva“, odnosno velikih uvoznika ruske nafte, poput Indije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Singapura, ukazuje Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) u svom novom izveštaju.

NJihov izvoz na Zapad porastao je za 80 odsto u vrednosti i 26 odsto u obimu. A EU koja je tvrdila da su njene sankcije efikasne u smanjenju ruskih prihoda od izvoza fosilnih goriva, upravo je najveći uvoznik. Uvoz ruske nafte u EU iznosi 7,7 milijardi evra u periodu od godinu dana od početka vojne intervencije, prenosi londonski Independent.

Uvoz ruske sirove nafte od strane pet azijskih i bliskoistočnih zemalja porastao je na više od 140 odsto po obimu, uz ukupnu vrednost uvoza od 74,8 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari