Recesija u zemljama evrozone ušla je u šesto tromesečje, što je duži period pada privredne aktivnosti nego posle izbijanja finansijske krize 2008. i 2009. godine, saopštila je evropska statistička služba. Eurostat je naveo da je u recesiji devet od 17 zemalja koje koriste evro, a najnovija na toj listi je Francuska.

Recesija nije duboka kao 2008, ali je najduža od 1999, kada je uveden evro. Privredna aktivnost evrozone se u periodu januar – mart smanjila za 0,2 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, kada je zabeležen pad od 0,6 odsto. I cela Evropska unije je zvanično u recesiji pošto se u prva tri meseca ove godine privredna aktivnost njenih članica smanjila za 0,1 odsto, a u prethodnom kvartalu pad je bio 0,5 odsto.

Privredna aktivnost u evrozoni je u padu od poslednjeg tromesečja 2011. godine. Recesija je najpre registrovana u Grčkoj i Portugalu, ali sada zahvata i ekonomski stabilnije države. Ruže ne cvetaju ni najvećoj evropskoj privredi, o čemu svedoči podatak da je posle pada od 0,7 odsto u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju, Nemačka u prva tri meseca ove godine ostvarila skroman rast od 0,1 odsto, što je manje nego što se očekivalo. S druge strane, Francuska, druga najveća privreda evrozone, zabeležila je pad od 0,2 odsto u dva uzastopna kvartala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari