Fajzer očekuje da će u ovoj i narednoj godini od vakcina zaraditi najmanje 65 milijardi dolara 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Nasuprot najavi proizvođača vakcina protiv korone da zarada od prodaje vakcina gotovo neće postojati, farmaceutske kompanije vremenom sve više ostvaruju prihode, a neke i povećavaju cenu po dozi vakcine.

Fajzer Inc je u utorak saopštio da očekuje da će 2021. godine prodaja vakcine protiv kovida koju je razvila sa nemačkim partnerom Bajontekom dostići 36 milijardi dolara i prognozira još 29 milijardi dolara do 2022. godine.

Američki proizvođač lekova saopštio je da nastoji da potpiše još sporazuma o vakcinama sa drugim zemljama, što bi moglo da pokrene veću prodaju sledeće godine. Očekuje se da će većina doza biti prodata zemljama sa visokim prihodima, koje plaćaju više za vakcine što se uklapa u Fajzerov plan da poveže cenu svoje vakcine sa sposobnošću zemlje da plati.

Ova firma ima kapacitet da proizvede četiri milijarde doza u 2022. godini i svoje projekcije je zasnovala na prodaji od 1,7 milijardi doza do sada.

Fajzer je rekao da očekuje da će sledeće godine isporučiti najmanje milijardu doza svoje vakcine zemljama sa niskim i srednjim prihodima a na putu da isporuči 2,3 milijarde doza vakcine, od otprilike 3 milijarde koje planira da proizvede ove godine.

U prvoj polovini godine, Fajzer i Moderna zajedno su prodali vakcine u vrednosti od 17,2 milijarde dolara, od čega je Fajzer ostvario prihod od 11,3 milijarde dolara. Međutim, već u trećem kvartalu Fajzer je uspeo da stigne čak do preko 24 milijarde dolara prihoda.

Još u avgustu ove godine Fajzer je podigao cenu svoje vakcine protiv kovida za više od četvrtine, a Moderna za više od desetine u ugovorima sa EU o snabdevanju vakcinama.

Cena za Fajzer vekcine skočila je na 19,50 evra u odnosu na 15,50 evra prethodno, a cena Modernine vakcine porasla je za nešto više od dva evra po dozi sa prethodnih 19 evra po vakcini, preneo je Fajnenšl tajms.

Kompanija Astra Zeneka je u drugom tromesečju ostvarila prihod od prodaje vakcina približno oko 900 miliona dolara, dok je Džonson & Džonson prijavio više od 500 miliona dolara od prodaje vakcina tokom trećeg kvartala, što je skoro duplo više od 264 miliona dolara koliko je prikupio u prvoj polovini godine.

Kako je Blumberg još u martu izvestio, najskuplja vakcina bila je Moderna koja je dostizala čak 31 dolar po dozi, zatim Sinofarm od 21 dolar po vakcini, Fajzer je iznosio oko 14 dolara po dozi a usledili su J&J od devet, Sputnjik od šest i Astra Zeneka sa najnižom cenom od oko pet dolara po dozi.

Najavljeno je da će Fajzer i Moderna ostvariti desetine milijardi dolara prihoda do kraja ove godine potpisujući sporazume sa zemljama koje žele da obezbede zalihe vakcina za imunizaciju i suočavanje sa širenjem visoko zarazne varijante delta soja korone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari