Fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod u pojedinim oblastima ne plaćaju porez i druge doprinose

Ostavite komentar


  1. kao dipl pravnik naucena sam da je postovanje propisa nesto sto se bez dileme mora prihvatiti. kao osoba obespravljena i degradirana od strane aktuelne vlasti svakom savetujem da gde god moze izbegne placanja ovoj ‘drzavi“.

    1. Tako je ali rezidenti Srbije su poreski obveznici Srbije I bice oslobodjeni placanja poreza kad dokazu da su platili porez tamo gde je usluga pruzena, recimo Nemacka po sporazumu o izbegavanju dvostrukog a realno 99% ga tamo nije platilo pa to ne mogu da potvrde I onda su u obavezi da plate ovde. O doprinosima koji uz to idu da ne pricamo.

  2. Da je Poreska uprava Srbije na vreme uvela lične poreske brojeve za sve stanovnike Srbije, danas ne bi morala da »moli« fizička lica koja imaju uplate iz inostranstva na osnovu pružanja raznih usluga, da prijave sva ta primanja. Pored toga, uvođenje ličnih poreskih brojeva dovelo bi i do kontrole u prodaji sekundarnih sirovina, pa više ne bi bilo krađe šahtova, električnih kablova i sl., kao i plaćanja većih iznosa gotovim novcem. Drugim rečima, uvođenjem ličnih poreskih brojeva Poreska uprava bi mogla da prati tokove novca, kao što se to radi i u državama iz kojih dolaze uplate fizičkim licima u Srbiji.

    1. U drugoj polovini 2019 godine po obracunu licnog dohotka, poslodavac je uplatio regularno doprinose ..ta zdravsteveno osiguranje preko 100 k, sa tim novcen sam mogla da obavim niz pregleda kod privatnika ovako cekam termine, upute…ljudi i sada cekaju ispred DZ po kisi i vetru…gazimo namocene sundjere za desinfekciju i merimo temperaturu neispravnim toplomerima…??! Dakle,da ! Vrlo rado placam porez ..

    2. Drzava ne moli vec obavestava pre nego sto pocne da kaznjava kao sto je pre 2 godine pocela BiH I to retroaktivno iako je tamo jos vece rasulo sto se sistema tice.

  3. Cekaj cekaj… Amerika je uvela placanje poreza za drzave koje nemaju sporazum sa njima i to se zove „non-treaty country tax payers“. Ako bi se placao porez i Srbiji, onda bi to bilo dvostruko oporezivanje, sto nije u skladu sa zakonom. Znaci drzava treba prvo da potpise sporazum sa Amerikom pa tek onda ima pravo da potrazuje novac na ime poreza. Samo cuvajte sve dopise koji vam stignu kao dokaz da ste platili porez u Americi i to je to.

    1. Srbija vec ima sporazumu o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa Amerikom ali je problem sto nasi ni tamo ne placaju a da bi bili oslobodjeni over naravno da moraju da dokazu da su platili tamo, ne moze na rec.

      1. Istina. Brdo firmi ti da da potpises W8-BEN, da ti sam za sebe moras da resis pitanje poreza.

  4. A Novak plaća u Monaku, i sve je u redu? Naplaćuje se samo porez na usluge, a na političarske provizije i podmićivanja (koferčiće) ništa?

    1. Da li to fali mnogo novca u budžetu pa se „država“ doseća gde sve može da očerupa neke pare. Zlatno doba.

    2. Sale brate zašto bi Novak bilo šta plaćao Srbiji. Dosta je to što igra za Srbiju, jer može igrati za bilo koga. Više on čini Srbiji kao reklama nego što Srbija njemu treba.

  5. Porez je u redu da se plaća. Ali kako platiti u Srbiji kada o novcu poreskih obveznika odlučuje jedan čovek kao da je to njegov džeparac. I kupuje bespilitne bombardere i gradio bi nacionalne stadione bez da te iste koji plaćaju porez bilo šta pita. Ukratko svako ko može treba da zakine SNS državu.

  6. Došao mi pre par godina jedan koji je uzeo 30.000 dolara za godinu dana od prodaje nekih klipova za 1-2 dolara komad… Da plati porez. Ajde druže, da platiš porez, i još koješta, uzeli bi ti najmanjanje trećinu.
    Pretpostavljam da je ovo tapkanje u mraku.
    Na osnovu čega oni imaju prava na uvid u tvoj račun? Banke nisu smele da im daju podatke zbog zagarantovane tajnosti računa. Mogu da te tuže za nešto, pa tek Sud da naredi da te banka ofira. Ako znaju tvoja primanja samo ovako, kao rekla Poreska daj stanje, ti možeš da tužiš banku!
    Ako primaš od fizičkih lica – poslala ti tetka iz Kanade.
    Ako primaš od pravnih lica – oni su platili porez.
    Dosta je to komplikovano i cela materija nije regulisana zakonima!
    Najbolje je konsultovati nekog advokata, tek da znaš šta te (možda) čeka.

    1. Druze, reseno je to zakonski. Pa ni svajcarske banke vise nemaju tajnost, po nalogu poreske one MORAJU da odobre pristup, a mi pricamo o nasim bankama. Ni meni se to ne svidja ali to je druga stvar.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.