Fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod u pojedinim oblastima ne plaćaju porez i druge doprinose 1Foto: N1

Poreska uprava Srbije saopštila je danas je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose.

U saopštenju Uprava je navele da je na osnovu raspoloživih podataka o uplatama iz inostranstva i poređenjem tih podataka sa podnetim poreskim prijavama ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa i identifikovala ta fizička lica.

Kako se navodi, ti prihodi ostvaruju se po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće su to usluge razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna i druge vrste usluga.

Nepoštovanje poreskih propisa ustanovljeno je i kod fizičkih lica koja prihode ostvaruju na društvenim mrežama (jutjuberi, influenseri), internet klađenja i slično, kao i kod lica koja su izdavala sopstvene nepokretnosti do 30 dana (stan na dan).

Poreska uprava pozvala je sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave da pre otpočinjanja poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, samoinicijativno obračunaju porez i doprinose sa pripadajućom kamatom i izmire svoje zakonske obaveze, kako bi izbegla prekršajnu odgovornost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

16 reagovanja na “Fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod u pojedinim oblastima ne plaćaju porez i druge doprinose”

  1. kao dipl pravnik naucena sam da je postovanje propisa nesto sto se bez dileme mora prihvatiti. kao osoba obespravljena i degradirana od strane aktuelne vlasti svakom savetujem da gde god moze izbegne placanja ovoj ‘drzavi“.

    • Tako je ali rezidenti Srbije su poreski obveznici Srbije I bice oslobodjeni placanja poreza kad dokazu da su platili porez tamo gde je usluga pruzena, recimo Nemacka po sporazumu o izbegavanju dvostrukog a realno 99% ga tamo nije platilo pa to ne mogu da potvrde I onda su u obavezi da plate ovde. O doprinosima koji uz to idu da ne pricamo.

  2. Da je Poreska uprava Srbije na vreme uvela lične poreske brojeve za sve stanovnike Srbije, danas ne bi morala da »moli« fizička lica koja imaju uplate iz inostranstva na osnovu pružanja raznih usluga, da prijave sva ta primanja. Pored toga, uvođenje ličnih poreskih brojeva dovelo bi i do kontrole u prodaji sekundarnih sirovina, pa više ne bi bilo krađe šahtova, električnih kablova i sl., kao i plaćanja većih iznosa gotovim novcem. Drugim rečima, uvođenjem ličnih poreskih brojeva Poreska uprava bi mogla da prati tokove novca, kao što se to radi i u državama iz kojih dolaze uplate fizičkim licima u Srbiji.

    • U drugoj polovini 2019 godine po obracunu licnog dohotka, poslodavac je uplatio regularno doprinose ..ta zdravsteveno osiguranje preko 100 k, sa tim novcen sam mogla da obavim niz pregleda kod privatnika ovako cekam termine, upute…ljudi i sada cekaju ispred DZ po kisi i vetru…gazimo namocene sundjere za desinfekciju i merimo temperaturu neispravnim toplomerima…??! Dakle,da ! Vrlo rado placam porez ..

    • Drzava ne moli vec obavestava pre nego sto pocne da kaznjava kao sto je pre 2 godine pocela BiH I to retroaktivno iako je tamo jos vece rasulo sto se sistema tice.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.