(FOTO) "Od najuspešnije YU fabrike do oblaka prašine": Zbog čega nestaje zrenjaninski "Udarnik"? 1Foto: M.P. / Danas

Veliki bager na placu fabrike čarapa Udarnik u Zrenjaninu danas četvrti dan ruši objekte u fabričkom krugu, a oblak prašine stiže na drugu obalu Begeja odakle pojedini zatečeni građani kod parkinga na Prevlaci posmatraju prizor.

Od nekada uspešne fabrike, nakon gubitka tržišta i neuspelih transformacija i stečaja, Udarnik se sada pretvara i ruševinu i prah.

Za mnoge Zrenjanince ovo je prizor koji ne žele da vide u svom gradu. Fabrike, koja je smeštena u blizini centra i Žitnog trga se sećaju sa setom i ponosom. iako znaju da je propala i prodata,

„Kakva je to firma bila, izvozilo se van zemlje, svi su nosili naše čarape Udarnik. Danas takvih više nema“, seća se Zrenjaninac Dejan Popov.

Komentari čitalaca na Danasovoj fejsbuk stranici, ispod fotografija rušenja, su kritični.

Jedna čitateljka navodi: „Ovde će da nikne Zrenjanin na vodi. Sve su uništili…“, a druga komentariše: „Žalosno i sramno za Zrenjanin, koliko je samo firmi uništeno“.

Izdvajamo i komentar jednog Zrenjaninca: „Strašno, sve ruše i sve će do kraja porušiti. Koliko firmi je imao Zrenjanin, a sad se svodi na Draks i Linglong. Tuga“.

Pogoni nekada najuspešnije jugoslovenske fabrike čarapa, koju je 2009. godine zbog stečaja preuzela Agencija za privatizaciju s obzirom na većinsko vlasništvo države, nisu mogli godinama da nađu novog vlasnika iz branše pa je fabrički kompleks na kraju prodat kao imovina 2018. godine.

Fabričku imovinu, koja se prodavala po početnoj ceni od 50 miliona dinara, kupila je uspešna lokalna firma „Agrorit“ iz Melenaca, koja je za imovinu Udarnika platila 76 miliona dinara.

Predmet prodaje bile su nepokretnosti u Zrenjaninu, zgrade trgovine i tekstilne industrije, i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu.

„Koliko se sećam, stečaj je vodila Agencija za privatizaciju a kada je ona ugašena, stečaj je preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, jer je najveći deo kapitala ove fabrike bio u vlasništvu države. Ako me pitate kakva je to fabrika bila, mogu da kažem veoma uspešna. Kao i sve zrenjaninske fabrike nekada“, ocenila je kratko za Danas stečajna uravnica iz Zrenjanina Jelica Vukolić.

Koliko je „Udarnik“ bio uspešan svedoči i podatak da su zarađivali toliko da nisu mogli da rasporede dobit.

„Bila je baš uspešna fabrika, mislim da je bila najveća i najuspešnija u Jugoslaviji, sa mašinama koje je uvozila i programom koji je pokrivao potrebe tadašnjeg tržišta. Pritom se izvozilo, a zarada je bila tolika da je morala da se organizuje rasporedela plata. Postojao je društveni dogovor koliko je moglo da ide za plate a koliko je preostajalo. Toliko je fabrika dobro stalaja da zaradu nije mogla da podeli. Standard radnika je bio visok, fabrika je radila u tri smene a u tri smene je radio i fabrički restoran, sa uvek kuvanim, toplim jelima“, objašnjava pravnica Olgca Sekelj, koja je nekada radila u ovoj fabrici.

Prema njenim rečima, fabrika je redovno učestvovala na Sajmu mode, pratila nove trendove i među prvima u tadašnjoj državi proizvodila čarape sa štampom, uvela prve svilene čarape „Romy“, šila čipkane čarape, prizvodila za muškarce, decu i žene.

Zrenjaninski „Udarnik“ zadržao je proizvodnju do početka dvehiljatih godina, ali je zbog gubitaka država preuzela fabriku a nakon procene kapitala, koju je uradila Agencija za privatizaciju, tadašnji većinski upravljači, mali akcionari, ostali su bez većinskog udela dok je država upisala vlasništvo na 53 odsto kapitala.

U vreme laganog gušenja Udarnika, na drugom kraju Zrenjanina počela je da cveta italijanska grinfild investicija, fabrika čarapa Pompea, koju je država obilato stimulisala subvencijama.

A na pitanje šta će uslediti posle rušenja fabrika čarapa, odgovor se već nalazi u planskim dokumentima grada Zrenjanina.

Naime, izmenama i dopunama plana generalne regulacije grada Zrenjanina urađenim 2018. godine za tu lokaciju, na mestu fabrike čarapa i na još jednom placu pored, koji je pripadao fabrici piva i prodat je „Agroritu“, predviđena je izgradnja stambenog bloka višeporodičnog stanovanja.

Navodi se da su propisani strogi uslovi gradnje prema obali Begeja, propisani od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Zrenjanina jer se plac nalazi na levoj obali Begeja u Zrenjaninu, uz kompleks Palate Dunđerski, restorana Pivnica i Muzeja piva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari