Galenika u prvoj polovini godine za osam odsto povećala prodaju u odnosu na 2019. 1Foto: www.privreda.gov.rs

Farmaceutska kompanija Galenika objavila je da je u prvoj polovini ove godine imala za osam odsto veću prodaju nego u istom periodu 2019. godine, čime je, kako je istaknuto, učvrstila poziciju na drugom mestu po udelu na farmaceutskom tržištu Srbije.

Saopšteno je iz te kompanije danas da je u godini jubileja, 75 godina postojanja Galenike, ostvaren i rast prodaje u regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija) za 14 odsto.

Otvorena su i tri nova izvozna tržišta, a Galenika je aktivno prisutna na osam tržišta u zemljama EU, Bliskog istoka i Afrike, na kojima je više nego udvostručila prodaju, saopštila je ta kompanija.

Uz strateško partnerstvo sa sestrinskom kompanijom iz Brazila – EMS, Galenikin Institut za istraživanje i razvoj nastavlja sa razvojem novih proizvoda, pa je tako u toku registracija 12 proizvoda, a do kraja godine predviđeno je da četiri nova proizvoda budu lansirana na tržištu, navedeno je u saopštenju.

Dodatno, u prvoj polovini 2020. povećana je proizvodnja palete sopstvenih proizvoda za pet procenata u odnosu na isti period u 2019. godini.

Iz Galenike su istakli da kao odgovorna kompanija, uspešno sprovode mere zaštite životne sredine i postižu ciljeve koji su u skladu sa strogim zahtevima ISO 14001 standardima.

Ukazano je da je tokom nepune tri godine od privatizacije, smanjeno generisanje otpada i primenjuje se strog postupak upravljanja otpadom, dok je emisija CO2 smanjena za 20 odsto, a upotreba električne energije za 10 odsto.

„Radimo na dodatnom povećanju proizvodnje i prodaje na srpskom i međunarodnim tržištima, istražujemo inovativne načine promocije naših postojećih proizvoda i posvećeni smo značajnom rastu portfolija – registracijom i lansiranjem po pet novih proizvoda godišnje, u narednih pet godina. Naš strateški cilj je razvoj Galenike, a pri tome ne isključujemo mogućnost daljeg širenja putem akvizicija“, izjavio je generalni direktor Galenike Rikardo Vian Markes (Ricardo Vian Marques).

Na polju digitalizacije, Galenika je već ušla u transformaciju u skladu sa Četvrtom industrijskom revolucijom i takozvanu pametnu proizvodnju (Smart Manufacturing) sa primenom Internneta stvari u proizvodnji.

Ona je prva je kompanija u regionu koja je primenila najsavremeniji softver za napredno upravljanje poslovnim procesima, a uspostavljena je i inovativna platforma koja klijentima omogućava proces kupovine kroz najsavremenije digitalno iskustvo, u bilo koje vreme, bilo gde.

Farmaceutska kompanija Galenika osnovana je 1945, a nakon privatizacije u novembru 2017. postala je deo NC Grupe, koja obuhvata i EMS – najveću farmaceutsku kompaniju u Brazilu i jednu od najvećih farmaceutskih kompanija u celoj Latinskoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari