Gasprom: Uskoro na tri dana obustava isporuke gasa Evropi preko Severnog toka 1Severni tok 2 Foto: Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 biće prekinute na tri dana, od 31. avgusta do 2. septembra, zbog održavanja sistema, saopštio je danas ruski gasni gigant Gasprom.

„Od 31. avgusta 2022. jedina gasna kompresorska jedinica Trent 60 biće zatvorena na tri dana radi održavanja“, i to održavanje je povereno tehničarima Simensa (Siemens), navodi se u saopštenju Gasproma i dodaje da će zbog toga „isporuka gasa gasovodom Severni tok biti obustavljen na tri dana“.

Isporuke će potom biti nastavljene sa protokom od 33 miliona kubnih metara gasa dnevno, naveo je Gasprom.

Odluka Gasproma rizikuje da ponovo podstakne strah od nestašice gasa u Evropi, gde je Moskva optužena za ucenu energentima.

Od kada su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi posle pokretanja ofanzive na Ukrajinu, Rusija je nekoliko puta smanjila isporuke gasa Evropi, koja od nje uveliko zavisi.

Rusija je do prošle godine činila oko 40 odsto uvoza gasa u EU, a evropske zemlje mesecima se bore da pronađu druge izvore snabdevanja gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari