Gastrejd konkurisao za licencu za gasni terminal u Grčkoj 1Foto: Gastrade/Ilustracija

Grčka kompanija Gastrejd saopštila je da Regulatornom telu za energetiku Grčke (RAE) podnela zahtev za novu licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INGS).

Novi projekat, „Trakijski INGS“, sastojaće se od plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) i biće razvijen u Trakijskom moru, u priobalju Aleksandropolisa. FSRU će imati kapacitet skladištenja od 170.000 kubnih metara tečnog prirodnog gasa i moći će da isporučuje maksimalno 22,7 miliona kubnih metara dnevno ili 5,5 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa godišnje.

Projekat će takođe uključiti sistem gasovoda na moru i kopnu koji će povezati FSRU sa postojećim kopnenim gasovodima u toj oblasti. Projekat će poboljšati energetsku sigurnost i diversifikaciju izvora i ruta za snabdevanje gasom u Grčkoj i celom regionu jugoistočne Evrope i što će značajno smanjiti rizik od prekida snabdevanja.

Gastrejd je prva kompanija u Grčkoj koja je dobila INGS licencu za „Aleksandropolis TPG terminal” za koji je nedavno usvojena konačna odluka o ulaganju i sada je u fazi implementacije sa planom da bude u funkciji krajem sledeće godine. Projekat je uvršten u Operativni program NSRF (dokument na nacionalnom nivou kojim se programiraju sredstva evropskih fondova) „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije 2014-2020“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari