Gde je i šta radi Predrag Bubalo, nekadašnji ministar privrede i privatizacije? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslednji put kada se Predrag Bubalo našao pod svetlom javnosti je oktobar 2021. godine kada je konačno pravosnažno oslobođen optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje akcija Luke Beograd luksemburškoj firmi Vorldfin.

Ovaj postupak trajao je sedam godina. Prvo je na prvostepenom suđenju pred
Višim sudom u Beogradu 2017. godine Bubalo oslobođen, da bi Apelacioni sud 2019. godine ukinuo ovu presudu.

Specijalni sud je ponovio oslobađajuću presudu, a nakon žalbe je ova presuda i konačno potvrđena od strane Apelacionog suda.

On je zbog sumnje da je budžet ošteđen za 5,7 miliona evra prilikom prodaje akcija Luke Beograd 2005. godine priveden u junu 2013. godine sa još sedam osoba.

Ova privatizacija bila je jedna od 24 sporne privatizacije u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2012. godine na osnovu kog je i obavljena istraga a koji je tvrdio da su akcije Luke prodate ispod procenjene vrednosti.

Akcije Luke Beograd 2005. godine koje su bile u vlasništvu Akcionarskog fonda i PIO fonda prodate su firmi Vorldfin iza koje su stajali Miroslav Mišković i Milan Beko. Nakon toga su otkupili i akcije malih akcionara.

Sve to se dešavalo u mandatu prve Vlade Vojislava Koštunice u kojoj je Predrag Bubalo bio ministar za privredu i privatizaciju od 2004. do 2007. godine. U drugoj Koštuničinoj Vladi do 2008. godine bio je ministar trgovine i usluga kao član Demokratske stranke Srbije.

Bubalo je u politiku ušao kao uspešni direktor Livnice Kikinda u kojoj je od 2002. do 2004. godine bio generalni direktor, a pre toga bio zaposlen od 1977. godine.

Danas se Bubalo vodi kao vlasnik dve firme, Con Tim i Invector, obe iz Kikinde. Obe su aktivne u Agenciji za privredne registre, mada nemaju objavljene finansijske izveštaje za prethodne dve godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari