Godinu dana klastera Laboratorija zdravstvenih tehnologija: "Do 2030. da imamo fabriku inovacija u zdravstvu" 1Foto: Pixabay

Jedna od vizija pilot superklastera „Laboratorija zdravstvenih tehnologija“ je da Srbija do 2030. godine ima „fabriku inovacija u zdravstvu“, rekla je direktorka ove tehnološke grupacije Ivana Kostić na Godišnjoj konferenciji kojom je obeleženo prvih godinu dana postojanja klastera u okviru projekta „Srbija inovira“.

„Danas nismo tu, ali smo korak dalje od onoga odakle smo krenuli. Zdravstvena industrija i biotehnologija je jedna od najkompleksinijih, najzahtevnijijih i najrizičnijih, zahteva najviše ulaganja i vremena, (zbog čega) je neophodno da svaki napredak i svako postignuće proslavimo“, ocenila je Kostić.

Ona je navela da se poslovna zajednica usmerena na zdravstvene i biotehnologije okupljala i ranije u drugačijim formatima, ali da zahvaljujući projektu „Srbija inovira“ saradnju uspela formalizuje.

„Uspeli smo da realizujemo veliki broj projekata kroz konkretne rezulatate. Sve ono što je bila ideja i o čemu smo maštali, uspeli smo za samo godinu dana“, rekla je ona.

Savetnica u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja Vukica Maričić rekla je da je cilj te institucije da se u budućnosti cela infrastruktura bude usmerena ka pružanju podrške inovacijama i nauci, odnosno „spoju nauke i privrede“.

„U Ministarstvu radimo i na drugim važnim projektima, kao što je regulisanje okvira za transfer tehnologija koji smatram da će naučnicima otvoriti vrata ka privredi. Nama je ideja da mlai naučnici dođu do izražaja, da vidse svetlost dana i da se komercijalizuju, ali ne sa ciljem samo dobrobiti jednog istraživača već zbog dobrobiti celog društva“, rekla je Maričić.

Glavna poruka je da smo pokazali da može, rekao je menažer projekta superklastera Lazar Lekić.

„Mislim da je to najvžnija stvar iz koje svi mi treba da izađemo iz ove pilot godine. Pokazali smo da postoji zajednica sa kojom treba raditi, pokazali smo da se neke dobre stvari dešavaju. Druga stvar koji smo dokazali, a koja je postojala kao inicijalna predpostavka, je da postoji potreba za ovakvom inicijativom.

„Ono što je započeto u ovih godinu dana svi zajedno imamo odgovornost da se sve to nastavi s obzirom na to koje smo sve ljude i organizacije okupili i dasmo sobili poverenje“, rekao je Lekić.

Godišnjom konferencijom Superklastera Laboratorija zdravstvenih tehnologija obeležn je kraj pilot perioda koji je trajao godinu dana.

Ovaj superklaster jedan je od četiri koja su formirana pre godinu dana u okvriu projekta Srbija inovira koji uz poršku Američke agencije za međunardoni razvoj (USAID) sprovodi ICT Hub.

Osim klastera koji se bavi razvojem tehnologija u zdravstvu formirana su i tri klastera iz oblasti visoke tehnologije u poljoprivredi i industriji hrane, Gejming okruženju i virtuelnoj realnosti i Web 3 i blokčejn tehnologijama.

Nakon godinu dana rada klastera, biće izabran jedan koji ima najveći potencijal i najbolje rezultate i koji će postati Prvi srpski superklaster.

Pilot superklaster „Laboratorija zdravstvenih ustanova“ čini 57 organizacija – 13 startapa iz više gradova, 2 međunarodno priznate kompanije, 15 akademskih institucija i 27 stručnih komora i organizacija podrške.

U toku pilot perioda, formirane je prvi akceleratorski program za mentorsku podršku i finansiranje startapa u zdravstvu iz Srbije, od najranijih faza razvoja do scale-up-a i izlaska na inostrana tržišta.

Pokrenuta je i radna grupa za transfer tehnologije u Srbiji u oblasti zdravstva i ustanovljen prvi formalni bio/health/med-tech univerzitetski program u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari