Delegacija Goldman Saksa, jedne od vodećih svetskih investicionih banaka, posetiće danas i sutra Srbiju, gde će sa predstavnicima republičke vlade razgovarati o projektima koje Srbija nudi i mogućnostima za investiranje.


Domaćin predstavnicima Goldman Saksa je ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, a predstavnici kompanije sastaće se i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem. Takođe, planirani su i susreti sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Goranom Kneževićem, predstavnicima Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Direkcije za robne rezerve, kao i sa poslovodstvom Transnafte, Žita Srbije i Žita Vojvodine. Delegacija Goldman Saksa posetiće i RTB Bor, gde će se upoznati sa poslovanjem tog preduzeća i planiranim razvojnim projektima. Jedna od glavnih tema razgovora biće formiranje obaveznih rezervi naftnih derivata u Srbiji, kao i moguća dokapitalizacija kompanije RTB Bor. Pored toga, biće reči i o mogućnostima za saradnju u oblasti finansiranja proizvodnje, izvoza i uvoza žitarica, šećera i metala.

U delegaciji kompanije koja dolazi u Srbiju su Rijad Jusuf, direktor za tržišta u razvoju u sedištu Goldman Saksa u Njujorku, Dejvid Galager, direktor za robe u kancelariji za međunarodne odnose u Londonu, i Leor Seder, direktor za lokalno poslovanje klijenata za tržišta u razvoju u Londonu. Dolazak Goldman Saksa predstavlja prvu posetu velike svetske investicione banke Srbiji posle odluke Evropskog saveta da do kraja januara započne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji sa Srbijom.

– Odluka Vlade Srbije da se u narednom periodu fokusira na razvoj privrede, konsolidovanje javnih finansija, restrukturiranje državnih preduzeća i otvaranje radnih mesta nije prošla nezapaženo kod poslovnih krugova u inostranstvu i kao rezultat imamo dolazak delegacije Goldman Saksa u Srbiju. Pokušaćemo da u razgovoru sa njima definišemo konkretne mogućnosti za saradnju i investiranje od poljoprivrede, preko metalurgije, do obaveznih rezervi nafte – ističe povodom posete ministarka Mihajlović. Ona se sa delegacijom te investicione banke prethodno sastala 6. juna godine u Beogradu, na inicijativu predstavnika Goldman Saksa koji su se interesovali za projekte predstavljene u knjizi prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Goran Nikolić, saradnik Instituta za evropske studije, naglašava da se velike svetske investicione banke poput Goldman Saksa uglavnom interesuju za dokapitalizaciju kompanija.

– Njihov cilj je da postanu manjinski vlasnici onih kompanija za koje ocene da mogu da posluju profitabilno i višestruko vrate uloženo. Kada je reč o Srbiji, pretpostavljam da su zainteresovani za one privredne oblasti u kojima smo najjači. A to su svakako energetika, poljoprivreda, ali i metalurgija, pa otuda interesovanje i za RTB Bor. Te tri privredne grane u Srbiji imaju perspektivu i vredne su ulaganja. Lično smatram da bi strani investitori i finansijeri posebno trebalo da se zainteresuju za oblast energetike. Reč je o veoma isplativim investicijama u Srbiji jer naša zemlja raspolaže potrebnim zalihama uglja i vodnih tokova, a struja je proizvod koji uvek može naći kupca na tržištu – naglašava naš sagovornik.

Milan Prostran, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije, kaže da je potpuno razumljivo interesovanje Goldman Saksa i drugih investitora za ulaganje u proizvodnju žitarica jer ta ulaganja nisu velika, ali njihov krajnji efekat može da bude i te kako povoljan za investitora.

– U svetskoj tržišnoj privredi je prisutna takozvana podela rada, odnosno tačno se za šta je ko u određenoj oblasti u mogućnosti da konkuriše. Što se više budemo približavali Evropskoj uniji u procesu pridruživanja, to će biti sve izraženije. Kada govorimo o poljoprivredi, jasno je da Srbija ne može da bude konkurentna na tržištu kada je reč o proizvodnji mleka, mlečnih proizvoda i mesa, izuzev junetine. Ono što je naša šansa i što može da privuče strane investicije je proizvodnja pšenice i kukuruza. I u jednom i u drugom slučaju mi imamo značajne viškove koje možemo da izvozimo. A pšenica i kukuruz su berzanske robe, za koje uvek može da se nađe adekvatan kupac širom sveta. S obzirom da imamo veću proizvodnju nego što je potrebna za podmirivanje potreba domaćeg stanovništva, a o tome slikovito govore viškovi od milion tona pšenice i dva miliona tona kukuruza, upravo je to oblast u poljoprivredi na koju treba da se koncentrišemo jer može da nam pruži značajne rezultate i privuče ozbiljne strane investicije – zaključuje naš sagovornik.

Prvi u svetu po prihodu u investicionom sektoru

Goldman Saks grupa je multinacionalna investiciona banka koja posluje u oblastima bankarstva, hartija od vrednosti, upravljanja investicijama i drugim finansijskim uslugama. Ta kompanija zapošljava oko 30.000 ljudi širom sveta i trenutno je prva po neto prihodu u investicionom sektoru u svetu. U 2011. godini Goldman Saks grupa ostvarila je neto profit od 2,5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari