Grad Niš se predomislio, hoće kiriju uprkos koroni 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Štab za vanredne situacije u Nišu, na čelu sa novom gradonačelnicom Draganom Sotirovski, odlučio je da svi zakupci gradskih lokala moraju da plate kiriju i za tri meseca u toku vanrednog stanja, iako su im prethodnom odlukom otpisane te kirije.

Zakupci će morati da plate zakup u jednakim mesečnim ratama u narednih šest meseci i za period od 15. marta do kraja maja, iako je Štab pre toga odlučio da neće naplaćivati kiriju za vreme vanrednog stanja, kada mnogi od njih nisu ni radili.

„Obavezuje se Gradska uprava da omogući zakupcima da obračunatu i fakturisanu a neplaćenu zakupninu za mart, april i maj 2020. godine izmire u jednakim ratama od 1. novembra ove godine do 1. maja 2021. bez obračunavanja kamate na odloženi dug u slučaju izmirenja odloženog duga do kraja navedenog roka“, navodi se u odluci Štaba.

Nova odluka Štaba je najviše pogodila ugostitelje, pre svega kafiće i restorane koji tokom vanrednog stanja nisu imali dostavu, tako da nisu ni radili.

„Nismo radili skoro tri meseca, a i posle toga su nam prihodi bili znatno manji u odnosu na prošlu godinu jer su manji prometi. Prvo su rekli da te kirije možemo da platimo na 24 rate, onda su ih otpisali zbog vanrednog stanja, da bi sada promenili odluku. Ovo je dokaz da je gradska vlast u Nišu bahata i da ne vodi računa o svojim građanima jer im je važan samo profit. Ne znam zaista kako ću uz redovnu kiriju da platim i te rate“, kaže jedan od ugostitelja.

On upozorava da će nova odluka ozbiljno ugroziti opstanak i uticati da situacija u sektoru ugostiteljstva bude još gora.

„Dovedeni smo na rub opstanka. Sad je već mnogo manje gostiju u kafićima, iako još uvek zbog lepog vremena rade bašte. Ali, ide zima i biće sve manje ljudi u zatvorenim prostorima. Ako ova odluka ostane na snazi, doći će novog otpuštanja radnika, a mnogi od ugostitelja neće moći da opstanu. Ne možemo da radimo sa velikim gubicima“, ogorčeno kaže ovaj privatni preduzetnik.

On najavljuje da će Udruženje ugostitelja Niša zahtevati od gradonačelnice Niša i Štaba za vanredne situacije da ponište ovu odluku.

Do zaključenja ovog broja Danas od gradonačelnice Niša nije dobio odgovor na pitanje zašto je Štab za vanredne situacije izmenio odluku o neplaćanju zakupnine gradskih lokala tokom vanrednog stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari