Građanski preokret: Fabrika vode u Zrenjaninu dužna 81 milion dinara 1Foto: MP Precistac koji nikako da pocne da radi

Konzorcijum koji je izgradio Fabriku vode u Zrenjaninu duguje gradskom vodovodu više od 81 milion dinara, a uslovi za raskid ugovora o pružanju usluge prečišćavanja pitke vode s tim konzorcijumom ispunjeni su još početkom godine, saopštilo je danas udruženje građana Građanski preokret.

U saopštenju se navodi da „to proizilazi iz Sporazuma koji su 21. januara zaključili JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ Zrenjanin, i konzorcijum u sastavu beogradskih ‘Gruppo Zilio SPA’, ‘Gruppo Zilio DOO’ i ‘Sinertech DOO'“.

Građanski preokret navodi da je i ranije upozoravao da se postrojenje koje je u privatnom vlasništvu sumnjivog konzorcijuma zapravo gradi novcem iz budžeta.

„Osnovni ugovor, o pružanju usluge prečišćavanja vode za piće, između JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ i konzorcijuma je zaključen neposrednom pogodbom februara 2015. godine, protivno Zakonu o komunalnim delatnostima koji je zabranjivao poveravanje poslova vodosnabdevanja privatnim preduzećima“, navodi se u saopštenju.

Građanski preokret navodi da je Fabrika vode u Zrenjaninu, koju je konzorcijum izgradio s četiri godine zakašnjenja u odnosu na ugovorni rok, više puta je započinjala rad i ubrzo ga prekidala zbog havarija u postrojenju.

„Ni u jednom trenutku postrojenje nije ispunilo ugovornu obavezu u pogledu kvaliteta, kvantiteta i pritiska isporučene vode. I pored toga, konzorcijum je uživao podršku gradskih i državnih vlasti koje su ga obilno finansijski pomagale i više puta davale nove rokove za ispunjenje ugovornih obaveza“, navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari