Građanski preokret: Linglong da pokaže izveštaj inspekcije 1Foto: Građanski preokret

Nevladina organizacija Građanski preokret pozvala je danas kinesku kompaniju Linglong da umesto što predsedniku Srbije „predstavlja plan za otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu“ javno objavi izveštaj o inspekcijom nadzoru izgrađenog objekta, saglasnost organa nadležnog za poslove zaštite od požara i izdatu upotrebnu dozvolu, kako to nalažu propisi.

„Pozivamo kompaniju Linglong da umesto zaklinjanja predsedniku Srbije ‘da će poštovati standarde zaštite životne sredine’ pokaže javnosti integrisanu studiju o proceni uticaja na životnu sredinu cele gumare, odobrenu od nadležnog organa“, navodi se u saopštenju.

Iz Građanskog preokreta pozivaju Linglong da umesto obećanja predsedniku Srbije „da će zaposliti veći broj ljudi“ dozvole zaposlenima da javno govore o svojim iskustvima u toj kompaniji i pokazuju, ako to žele, svoje ugovore o radu.

Podsećaju da je nalazom pokrajinskog građevinskog inspektora iz 2021. godine ustanovljeno da je na gradilištu Linglonga podizano više objekata na više od 47 hiljada kvadratnih metara bez građevinske dozvole, a da po naredbi inspektora da se ti objekti sruše nije postupljeno.

Protiv odgovornih u Linglongu i izvođača radova podneto je više krivičnih prijava zbog bespravne gradnje, koje nisu odbačene, napominju iz Građanskog preokreta.

Istovremeno je pred Upravnim sudom u toku više postupaka protiv organa vlasti u Gradu Zrenjaninu i AP Vojvodini, zbog kršenja procedura u izdavanju građevinskih dozvola i davanju saglasnosti na parcijalne ekološke studije Linglongu.

Prema zaključku pravne analize koju je prošle godine izradio advokat Dušan Prijić, zbog kršenja većeg broja propisa tokom izgradnje, kineska fabrika autoguma Linglong u Zrenjaninu ne ispunjava zakonske uslove za dobijanje upotrebne dozvole i početak proizvodnje, napominju iz Građanskog preokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari