Grbović: Da se istraži ko je odgovoran za formiranje paralelnog bezbednosnog sistema u EPS-u 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je danas da će kao poslanik Skupštine Srbije, čim mandati budu verifikovani, zahtevati formiranje anketnog odbora sa zadatkom da istraži ko je odgovoran za formiranje paralelnog bezbednosnog sistema u Elektroprivredi Srbije (EPS) i za to što Srbija danas uvozi umesto da izvozi struju.

Grbović je na konferenciji za novinare ispred upravne zgrade EPS u Beogradu naveo da je prvi postavljao pitanja o tome da li je EPS pretvoren u „paralelnu bezbednosnu strukturu“ koja je kupovala softver i telefone za šifrovanu komunikaciju.

„U poslednjih nekoliko meseci više od 150 osoba je saslušano u vezi te afere, a vrh EPS, države, tužilaštva i policije vešto su izbegavali da mi odgovore na ta pitanja“, rekao je Grbović.

On je poručio da će tražiti da anketni odbor Skupštine Srbije utvrdi odgovornost i za to što su, kako je naveo, ispražnjeno skladište gasa u Banatskom dvoru i svi hidrokapaciteti kako bi se prikrilo katastrofalno upravljenje EPS.

Najavio je da će od novog rukovodstva zatražiti da sa njim, kao narodnim poslanikom, razgovaraju na tu temu i da će uputiti zvanični poziv za razgovor o tome kako bi kriza u EPS mogla da bude prevaziđena, kao i da od njih očekuje da se pojave pred anketnim odborom.

Grbović je upitao i da li je tačno da će jedna od prvih odluka na dnevnom redu Skupštine Srbije, kada bude konstituisana, biti usvajanje rebalansa budžeta kako bi se izdvojile državne garancije kako bi EPS uzeo kredit „od više stotina miliona evra“ da bi obezbedio svoju likvidnost.

Ocenio je da je rast cena električne energije neminovan, iako je predsednik Srbije najavio da za sada neće poskupeti struja.

„Određene ekonomske računice ukazuju na to da, ako dođe do poskupljenja struje, svako osmo domaćinstvo u Srbiji neće moći da izdrži taj teret, kao i da će veliki broj malih preduzeća i preduzetnika biti prinuđen da obustavi poslovanje“, naveo je Grbović i ocenio da je ključno pitanje ko je odgovoran za takvu situaciju u EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari