Grčić u kancelarijama na Vračaru "čeka novo postavljenje" 1foto BETAPHOTO/EMIL VAS/MO)

Zbog katastrofalnog stanja u Elektroprivredi Srbije Stranka slobode i pravde traži uvođenje vanrednog stanja u tom preduzeću, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije te stranke.

Prema njegovim rečima, u periodu u trajanju od šest meseci krizni profesionalni menadžment bi stabilizovao situaciju u EPS-u nastalu zbog nestručnog rukovođenja poslovodstva na čelu sa Miloradom Grčićem. On je dodao da bivši v.d. direktora Grčić iako je podneo ostavku faktički i dalje upravlja tim preduzećem kao i da mu je dodeljena nova funkcija rukovodioca kancelarije za saradnju sa lokalnim samoupravama koja se nalazi u ulici Internacionalnih brigada 1 u beogradskoj opštini Vračar. Na konferenciji za novinare Nikezić je obelodanio ugovor o javnoj nabavci sistema za digitalno upravljanje redovima za čekanja u šalter salama, koji je potpisao Grčić 26. januara, dve sedmice nakon ostavke koju je dao.

– To što je EPS još uvek bez novog direktora je stanje pravnog vakuuma i potpuno neprihvatljivo. Milorad Grčić je postavljen za direktora iz tri razloga. Prvi je da omogući isisavanje novca iz preduzeća, drugi je da bi se obavljalo stranačko zapošljavanje, a treći je prikupljanje sigurnih glasova među zaposlenima. Može se reći da je on taj zadatak dobro obavio i što se tiče aktuelnih vlasti nema razloga da i dalje ne bude tu gde već jeste – rekao je Nikezić.

Kako Danas saznaje od izvora iz Elektroprivrede Srbije koji su želeli da ostanu anonimni Milorad Grčić u kancelarijama tog preduzeća na Vračaru “čeka da bude raspoređen na novu funkciju”.

– U tim prostorijama trenutno sede Grčić i petnaestak njegovih saradnika kojima je posao bio da zastrašuju zaposlene u preduzeću. Na raspolaganju su mu i dva automobila. Iako je početkom januara podneo ostavku na poziciju v.d. direktora preduzeća on je do skoro potpisivao sve ugovore kao ovlašćeno lice s obzirom da nije izabran njegov naslednik. Nedavno je izbrisan kao ovlašćeno lice EPS-a iz evidencije Agencije za privredne registre tako da više ne može to da radi. Drugim rečima EPS je sada u potpuno neregularnoj situaciji u kojoj se ne zna ko je ovlašćen da potpisuje važne dokumente poput ugovora i drugih – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da to što EPS ni mesec dana posle Grčićeve ostavke još uvek nema novog direktora predstavlja neprocenljivu štetu za preduzeće.

– Drugim rečima ovakvo stanje je neizdrživo. Ako bi potrajalo još neko vreme EPS bi bio potpuno upropašćen. U ovom trenutku se ne zna ko upravlja preduzećem, ko je nadležan da daje završnu reč kada su u pitanju važne odluke i niko ne koordinira sistem koji je veoma važan za funkcionisanje društva. Ta situacija pogubna po interese preduzeća mora da se okonča i novi v.d. direktora mora biti postavljen. To je preduslov da se Elektroprivreda Srbije oporavi i izvuče iz nezavidne situacije u koju je došla nakon decembarskog kolapsa elektroenergetskog sistema zemlje za koji je direktni krivac bio Milorad Grčić – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari