Grčki brodovlasnici prednjače u transportu ruske nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prema novim podacima kompanije Vorteksa, grčki brodovi ostaju dominantni kada je reč o isporuci ruske nafte, značajno povećavši svoj tržišni udeo otkako je 5. decembra počela zabrana izvoza “crnog zlata” koje potiče iz te zemlje.

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije grčkim i drugim brodovlasnicima dozvoljeno je da transportuju naftu i proizvode iz Rusije po dogovorenom limitu cena. Kada su 5. decembra stupile na snagu zabrana na uvoz sirove nafte i ograničenje cena, količine ruske sirove nafte koje su transportovali grčki operateri značajno su se smanjile. To analitičari Vorteksa tumače oklevanjem brodovlasnika dok se ne razjasne uslovi sankcija.

“Učešće grčkih operatera u trgovini stalno raste i počinje da se približava nivoima pre zabrane”, navodi Vorteksa u novom izveštaju. Ukrajinska vlada pokušava da izvrši pritisak na neka poznata imena u grčkom brodarstvu koja nastavljaju da trguju sa Rusijom, stavljajući ih na listu na veb stranici Rat i sankcije koju je kreirala ukrajinska vlada.

Prema beloj knjizi koju je u ponedeljak objavio S&P Global Market Intelligence, procenjuje se da je 1.900 brodova, većinom grčkih, sa širim potencijalom rizika u pogledu ruskih sankcija. Od početka 2023. godine, više od 150 ovih visokorizičnih brodova kojih se uputilo direktno u luke u Rusiji, ponajviše sa sedištem u Grčkoj. Druga značajna grčka veza sa isporukom ruske nafte može se videti u zalivu u regiji Peloponeza. Pretovar ruske nafte sa broda na brod iz grčke luke Kalamata skočio je 60 odsto na mesečnom nivou na 9,37 miliona barela u februaru,što čini skoro polovinu svih ruskih sa broda na brod aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari