Hidroelektrana “Đerdap 1” već ispunila godišnji plan proizvodnje 1Hidroelektrana Đerdap 1 Foto: Wikipedia/Denis Barthel

Hidroelektrana “Đerdap 1” je 49 dana pre roka zhvaljujući maksimalnoj pogonskoj spremnosti hidroagregata ispunila godišnji plan proizvodnje električne energije, budući da je elektroenergetskom sistemu Srbije do 12. novembra isporučila 4.717.950.000 kilovat-časova struje, a godišnji proizvodni plan za 2018. projektovan je na 4.710.000.000 kilovata struje.

Povoljna hidrološka situacija u prvih sedam meseci ove godine kada je naša najveća hidroelektrana proizvela 660 miliona kilovat-časova električne energije više od plana za taj period u godini doprinela je uspešnom proizvodnom rezultatu. Srećom, jer je nakon toga usledio dugotrajni sušni period odnosno nepovoljni hidrološki uslovi koji su uticali na proizvodnju. To se posebno odrazilo u oktobru kada je svake sekunde do hidroagregata stizalo svega 2045 metara kubnih vode što je najmanje za mesec oktobar od izgradnje hidroenegetskog i plovidbenog sistema “Đerdap 1” . Stoga je prva đerdapska hidroelektrana proizvela za 23 odsto manje struje i elektroenergetskom sistemu Srbije umesto planiranih 255 miliona kilovat-časova isporučila 195,8 miliona kilovat sati električne energije. Najmanji dnevni dotok od samo 1770 kubika vode u sekundizabeležen je 27. oktobra. Procene nadležnih su da će s obzirom na vremenske prilike do kraja kalendarske godine taj trend biće prevaziđen. U izjavi za loklanu televiziju u Kladovu, direktor naše najveće hidroelektrane Dragan Maksimović rekao je da se na osnovu dugoročnih prognoza hidrologa u decembru očekuje veći dotok u đerdapsku akumulaciju što je garancija za bolju proizvodnju struje.

-Ukoliko se prognoze obistine HE “Đerdap 1” trebalo bi da poslovnu godinu završi sa prizvodnjom od oko 5,2 milijarde kilovat-časova električne energije, odnosno za oko 500 miliona kilovata više od godišnjeg plana. -kazao je za TV Kladovo Dragan Maksimović.

Hidroelektrana “Đerdap 1” kod Kladova pri trenutnom dotoku od tri hiljade kubika vode u sekundi dnevno prizvodi devet miliona kilovat-sati struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari