HORES: Počela obuka za turističke radnike Čisto i sigurno bez kovida 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Poslovno udruženje Hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) započelo je danas obuku za trenere u cilju sprečavanja širenja kovid-19 u turističkim objektima, saopštio je danas HORES.

Obuku 55 trenera koji će u narednom periodu da održe niz treninga širom Srbije za više od 8.000 zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu održala je profesor Biljana Mijović, specijalista epidemiologije.

„Osnovni cilj treninga je da se osposobe turistički i ugostiteljski radnici koji bi, svojim gostima, pružili siguran boravak i time smanjili rizik od širenja virusa na minimum“, navedeno je u saopštenju HORES-a.

Turizam je jedan od sektora koji je pretrpeo najviše posledica po izbijanju pandemije i zbog toga je HORES započeo sertifikacionu šemu u okviru projekta „Čisto i sigurno“, koji je usmeren na prevenciju širenja kovid-19 u turizmu i ugostiteljstvu.

U okviru projekta „Čisto i sigurno“, u martu ove godine, raspodeljeni su dezinfekciona oprema i sredstva lokalnim turističkim organizacijama, hotelima, pružaocima usluga privatnog smeštaja, restoranima, muzejima i spomenicima kulture širom Srbije.

Na taj način, objekti su snabdeveni opremom i materijalima koji im omogućavaju da se održavaju bezbednosni standardi u prevenciji širenja pandemije.

Druga faza projekta „Čisto i sigurno“ imaće fokus na osposobljavanju zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, koji će biti obučeni kako da sprovode epidemiološke mere na pravilan način.

Obuke će se bazirati na primeni zdravstveno-higijenskih mera koje će doprineti da objekti i zaposleni budu spremni za prihvat gostiju u uslovima pandemije. Svi polaznici, koji uspešno završe obuku, dobiće sertifikat kao potvrdu da su spremni da svoje usluge pružaju u skladu sa merama koje sprečavaju širenje virusa.

Podršku u realizaciji „Čisto i sigurno“ pružio je projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju EU i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnji u razvoj BMZ, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari