Hrvatski mediji o nestašici šećera u Srbiji: Otimanje po radnjama i apeli prodavaca da se kupi najviše pet kilograma 1foto: Stefana Savić

Mediji javljaju da je poslednjih meseci u prodavnicama u Srbiji sve češća nestašica pojedinih osnovnih proizvoda, a da situaciju dodatno otežavaju sami građani koji stvaraju nerazumne količine zaliha, a u samim prodavnicama povremeno dolazi do napetosti i fizičkih sukoba oko hrane.

Jedna takva scena u nedelju je počela da se širi društvenim mrežama u vidu snimka građana u jednoj novopazarskoj radnji koji bukvalno otimaju paketiće šećera.

„Daj mi jedan paket, za ime Boga! Daj mi jedan paket“, mogla se čuti žena sa viralnog snimka.

Šećer je nedeljama retka roba na rafovima maloprodajnih objekata u Srbiji, a česti su i pisani apeli u prodavnicama u kojima se od kupaca traži da kupe najviše pet kilograma šećera po kupovini.

Srbija je, slično kao i Hrvatska, ograničila cene nekih životnih namirnica kako bi zaštitila najugroženije grupe građana, ali je u Srbiji ova mera stupila na snagu prošle godine.

Neki stručnjaci u Hrvatskoj upozoravaju da bi se sličan scenario mogao ponoviti i tamo, jer bi veštačko sniženje cene moglo dovesti do ograničenja u prodaji.

„Čisti gubitak“

Martin Evačić, član Izvršnog odbora za trgovinu HUP-a, rekao je da zbog cene šećera na evropskoj berzi, zajedno sa PDV-om u Hrvatskoj, to znači da po veštački postavljenoj ceni na hrvatskom tržištu trgovci gube dve kune po kilogramu šećera.

„Gubićemo i na onome što imamo na zalihama, a kada se istope, prodaja šećera će biti čist gubitak koji trgovci neće moći da priušte, pa šećera neće biti“, rekao je Evačić.

Da Srbija možda ima drugačiji problem, uveravaju i nadležni i proizvođači šećera, koji tvrde da kupci jednostavno kupuju nerealne količine šećera u strahu od nestašice.

Godišnja potrošnja šećera se procenjuje na oko deset kilograma po osobi, pa je neverovatno da se kupci moraju moliti da ne kupuju više od pet kilograma odjednom.

Ugrožavanje snabdevanja

Sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović rekao je letos da rast tražnje za šećerom u Srbiji nema opravdanja u realnim potrebama stanovništva.

„I posle uvođenja ograničenja ljudi neodgovorno svakodnevno kupuju dva-tri kilograma šećera“, rekao je Malinović i objasnio da to ugrožava snabdevanje.

Malinović je u junu pozvao građane da budu odgovorni i shvate da šećerane imaju svoje kapacitete.

„Ne vredi raditi u tri smene i pakovati šećer ako stalno imamo povećanje potražnje Sa 16.700 tona šećera mesečno, udvostručili smo potražnju. Jednostavno nemate kapacitet da ga spakujete“, rekao je on.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je tajne službe da pokrenu posebnu istragu o uzrocima nestašice šećera, ali rezultati te istrage još nisu poznati.

U međuvremenu, srpske društvene mreže cinično nude jednostavno objašnjenje zašto građani jurišaju na prodavnice. Kažu da se niko nije plašio nestašice sve dok Vučić nije svečano obećao da ništa neće izostati, a onda su pohrlili u radnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari