I peglana kobasica uskoro postaje brend

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić o tome šta pirotski brendovi znače za grad i njegove žitelje

Ostavite komentar


  1. Zanimljiva je ova potraga za identitetom ovog novinara iz Pirota. Počinje tekst s konstatacijom „Pirot se nalazi na istočnoj kapiji Srbije“. Poštovani g. Panić, pogledajte malo kartu i osvežite znanje iz geografije.

    Reč „kapija“ koristi se u isključivo u pisanom izražavanju kao neformalni početak ili kraj nečeg. Osim što novinar u tekstu o „kobasici“ želi čitaoce da podseti da je Pirot „kapija“ (tj. početak Srbije, očito) niti jednom rečenicom ne spominje znanja u pripremi iste te hrane u okolnim gradovima. Već zajedno s predsednikom opštine naprosto konstatuju pirotsko poreklo tih specijaliteta. Ne bi me čudilo da osvane tekst da su piroćanci izmislili automobilske gume.

    Pirot je najveća opština u ovom delu Srbije, ali nije prva niti je „početak“ u geografskom, etnološkom ni gastronimskom smislu. Pirot decenijama ima ignorantski stav prema okolnim gradićima: Bela Palanka, Dimitrovgrad, Babušnica. A g. novinar je dosledan toj misiji u potrazi za pirotskim identitetom („Srbi misle da smo Bugari“) gde je „unižavanje okolnih subjekata“ jedan od alata za superiornijom vlastitom pozicijom.

    Šteta. Pirot ima puno toga dobrog, danas u 2018. godini, bolje da povede celi okrug u modernizaciju i od njega napravi savremenu i najmoderniju regiju u Srbiji.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.