I pored garancija nadležnih da će ga biti, peleta u Srbiji nema nigde 1Foto: EPA/PATRICK SEEGER

Iako su nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike kategorično tvrdili da će u septembru doći do stabilizacije na tržištu peleta u stvarnosti je situacija potpuno drugačija, nema ga baš nigde širom Srbije.

Nakon što je resorno ministarstvo iniciralo donošenje Uredbe o ograničenju maksimalne cene peleta u maloprodaji za građane na 38.000 dinara po toni Danas je pisao o tome da su vlasnici stovarišta i prodavnica u kojima inače može da se nabavi taj ogrev najavili su da će doći do nestašice, odnosno da od proizvođača neće naručivati nove količine jer im se ne isplati da ga prodaju po sniženim cenama.

Ministarstvo energetike je na to krajem avgusta odgovorilo slanjem inspekcija po stovarištima i prodavnicama i saopštilo da tom prilikom nisu uočene nestašice peleta. Štaviše, Zoran Lakićević, državni sekretar u tom ministarstvu je tada ustvrdio da će “kontrole ubrzati stabilizaciju na tržištu” i izrazio očekivanja da će “početkom septembra doći do potpune stabilizacije i da će za sve građane biti dovoljno peleta, jer prema procenama, oko 110.000 domaćinstava koristi pelet kao energent”.

Sličnu izjavu je tih dana izrekla i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović naglasivši da “se potpuna stabilizacija na tržištu peleta očekuje u narednih desetak dana”.

Međutim, i pored tvrdnji nadležnih, prodaja je tekla u narednom periodu tek toliko koliko je trgovcima u maloprodaji bilo dovoljno da rasprodaju količine peleta koje su imali na zalihama. Čim se taj proces okončao, postupili su kako su i rekli da će učinti, prestali su da kupuju novu robu i to je tokom ovog meseca dovelo do akutne nestašice peleta, suprotno onom što je govoreno iz Ministarstva energetike. Drugim rečima, tog ogreva nema „ni za lek“ diljem Srbije i to neposredno uoči početka grejne sezone za koju se očekuje da će biti teška i izazovna usled energetske krize podstaknute pandemijom korona virusa, a potom i ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini.

Od najava stabilizacije situacije u septembru nije bilo ništa a akteulna nestašica do koje je došlo izaziva bojazan da li će peleta u narednom periodu uopšte i biti.

I pored garancija nadležnih da će ga biti, peleta u Srbiji nema nigde 2
Dizajn: Radenko Topalović

Ono što je nesporna činjenica, koju je naš list utvrdio kratkom anketom među prodavcima peleta u stovarištima i prodavnicama je da ga u ovom trenutku apsolutno nigde nema.

Na telefone desetak stovarišta i radnji za prodaju peleta u Beogradu i pored upornog zvanja niko nam se nije javljao ili su mobilni aparati bili isključeni. U nekima smo imali više sreće te smo pronašli sagovornike ali svi do jednog su nam rekli da peleta u njihovim trgovinama nema. Takav odgovor smo dobili u Stovarištu Jakovljević, Iverak, Jokić prometu, ARC International, TR. Star Jela, Solid Promu, Grankomercu i Pelet centru Borča.

Na svim tim mestima nam je rečeno i da ne znaju po kojoj bi ceni prodavali pelet da ga kojim slučajem dobiju. Na pitanje kada će dobiti nove količine odgovor je bio “ teško da će toga biti”, “ne znam”, “ne zna se ništa”, “takvu informaciju nemamo” i “situacija je neizvesna”. Dobili smo i jedan neodređen odgovor “danas nemamo pelet, možda ćemo ga dobiti sutra, ali nismo sigurni da će stići baš tog dana”.

Jedino nam je, nakon što nam se niko nije javljao na mobilni telefon, posle nekoliko minuta od pokušaja iz ARC International stigla sms poruka sledeće sadržine “ trenutno nemamo peleta pozovite za 10 dana”.

Sličan odgovor, to jest da postoji mogućnost da peleta koga trenutno nema, bude početkom oktobra, dakle pred sam zvaničan start grejne sezone, dobili smo i u u kragujevačkom Stovarištu Tajna.

U Slava transu iz istog grada nam je rečeno da nemaju pelet i da ne znaju da li će ga dobijati. Da peleta nema saznali smo i u novosadskim stovarištima Maj Gor i Ogrevno drvo.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa nekoliko stovarišta u Nišu ali niko nam se niko nije javljao na kontakt telefone.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da postoje dva razloga zbog čega se tržište u ovom trenutku suočava sa nestašicom peleta.

– Prvi je vezan za to što je svojim mešanjem država izazvala da nema dovoljno drveta za proizvodnju peleta a drugi za ograničavanje maksimalne cene tog proizvoda čime je dovela do nestašica na stovarištima. Na žalost ostalo je još vrlo malo vremena do početka grejne sezone da bi se situacija mogla popraviti. Građani koji su nameravali da se greju na pelet a nisu ga dosad kupili moraće da potraže drugi energent za zimu ili će se smrzavati. Iz svega ovoga se može izvući pouka da država ne treba svojim potezima da otežava proizvodnju peleta kao i da ne treba da ograničava cenu administrativnim merama jer to samo donosi probleme – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari