Proizvođači tražili da zamrznuta cena peleta bude 370 evra po toni 1Pelet oto: EPA/PATRICK SEEGER

Uredba o ograničenju visine cene peleta koju je donela Vlada Srbije podjednako je suprotavljena poslovnim interesima kako proizvođača peleta tako i trgovaca koji prodaju taj ogrev u maloprodaji. Reč je o tome da maksimalno propisana cena stvara gubitke i nama i njima – kaže za Danas Danko Pušičić, predsednik Udruženja peletara Srbije.

Naš sagovornik dodaje da su proizvođači peleta nadležnima predlagali da njegova maksimalno dozvoljena cena bude 370 evra po toni, smatrajući da bi u tom iznosu bila održiva za trgovce, ali taj predlog nije uvažen već je Vlada propisala da gornja granica zamrzavanja bude 38.000 dinara po toni.

– Problem sa ovom cenom je što može da demotiviše trgovce u maloprodaji da kupuju pelet i prodaju ga potrošačima kojima je potreban za grejnu sezonu. Inače, sirovina za proizvodnju peleta ima u dovoljnom količinama. Mi proizvođači peleta ih kupujemo i od Javnog preduzeća “Srbijašume” ali i od privatnih dobavljača. To znači da peleta za potrebe tržišta ima dovoljno ali je pitanje da li će stovarišta zbog niske dozvoljene maloprodajne cene u narednom periodu biti zainteresovana da nabavljaju nove količine – zaključuje Pušičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.