"Idem da radim u inostranstvo zbog kredita za stan": Radnik Fijata za Danas otkriva koliko se njih prijavilo za odlazak 1Protest radnika Fijata Foto: Z.S.M. (Arhiva)

I dalje traje prijavljivanje radnika u kragujevačkom Fijatu za odlazak u fabrike u inostranstvu ovog proizvođača automobila. Kako su predstavnici zaposlenih i sindikata od samog početka opredeljivanja za odlazak na rad u inostranstvo ili socijalni program govorili, u pitanju su uglavnom Fijatovi pogoni u Slovačkoj i Poljskoj.

Ovo je na sastanku sa radnicima Fijata na razgvorima o njihovom daljem statusu potvrdila i premijerka Ana Brnabić pre tri dana u Kragujevcu, istakavši da se u najvećem broju radi o radnim mestima u slovačkim i poljskim fabrikama.

Takođe, predstavnci svih sindikata u Fijatu ističu od početka protesta da je odziv za rad u inostranstvu izuzetno slab i da se do sada javilo samo stotinak radnika.

Da je reč otprilike o tom broju za Danas potvrđuje i naš sagovornik, koji je želo da ostane anoniman, a jedan je od retkih koji je posle manjeg promišljanja odlučio da prihvati uslove menadžementa i ode na dvogodišnji rad u Poljsku.

Kragujevčanin, tridesetogodišnjak, u Fijatu radi već skoro deceniju u proizvodnji. Na ovaj korak, kako kaže, odlučio se zbog bonusa jer ima kredit za stan i keš kredit.

On ističe i da je samac, da nema suprugu i decu, i zbog toga razume sve one kolege sa porodicama koje se ni u kom slučaju za to ne bi opredelile.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao, radnci Fijata koji se opredele za rad u Slovačkoj i Poljskoj imaće bonus pre odlaska od 11 hiljada, a povratku 6.000 evra i garantovan posao posle dve godine.

Plata u Slovačkoj je 800, a u Poljskoj 850 evra, uz plaćen prekovremeni rad, a za to vreme članovi njihovih porodica ovde u Srbiji imaće zdravstveno osiguranje.

– Svako od nas koji je izjavio da bi razmislio ili prihvatio ovu opciju imao je dva razgovora od po 45 minuta sa menadžerima, zaposlenima u ljudskim resursima i poslovodstvom. Na nas nije vršen tokom razgovora pritisak da moramo da prihvatimo i izjasnimobse za odlazak, a pitali su nas gde bismo želeli da odemo, u koju zemlju – kaže on.

Od kako su počeli razgovori potencirane su „bele kragne” u Fijatu koje ne podržavaju proteste radnika i ne dele njihovu sudbinu.

Naš sagovornik, pak, ističe da je tokom razgovora saznao da će na rad u inostranstvo ići i oni, predstavnici menadžemnta, supervizori i poslovođe, isto kao i proizvodni radnici.

Kako on kaže, za Poljsku se opredelio ne zbog nešto veće plate, već zbog boljih uslova života. Na konkretno pitanje „kako” konkretno i odgovara:

– Sa još jednim kolegom dogovorio sam se da zajedno idemo u Poljsku i iznajmimo stan, kako ne bi morali da živimo u kolektivnom smeštaju, kao što je u Slovačkoj. Fijatove fabrike u Poljskoj su baš u gradovima koji su slične veličine kao Kragujevac i stanovi za iznajmljivanje u njima su mnogo povoljniji. Sve to smo danima proveravali na sajtu Cost of living, gde smo videli da bi za stan kakav bi nama odgovarao platili oko 400 evra – navodi on.

Takođe, iz istog izvora saznali su da bi im troškovi za hranu iznosili oko 100 eva na mesečnom nivou, što bi isto podelili.

"Idem da radim u inostranstvo zbog kredita za stan": Radnik Fijata za Danas otkriva koliko se njih prijavilo za odlazak 2
Zaposleni u Fijatu ispred Skupštine grada Kragujevca pre sastanka sa premijerkom Anom Brnabić Foto: Z.S.M.

Što se samog posla, koji bi u poljskim pogonima Fijata radili, naš sagovornik, posle razgovora i višednevnog „konsultovanja sa sajtovima” kaže da su „gotovo isti kao u proizvodnji automobila u Kragujevcu”.

– Odlazak u Nemačku gde je plata nominalno veća – 1.900 evra, ne bi se isplato nikome od nas zbog velikih troškova svakodnevnog života. U nemačkim gradovima stan kakav bi nama odgovarao ne može se naći ispod 900 evra, a da ne pričam o drugim rashodima – tvrdi on koji se po ovom pitanju nije samo „raspitivao” na Cost of living, već i kod prijatelja i rođaka koji žive i rade u Nemačkoj.

Na pitanje da li će zaista ići baš u Poljsku i kada nema odgovor.

– Niko nam tokom razgovora nije ni pomenuo kada bi se, ako budem angažovani na radu u isnostranstvu krenulo, ako i da li će naše želje za zemlju u koji bi hteli da idemo biti ispunjene. To nje ni pomenuto za sada – iskren je on.

Ipak, kako on ceni, pošto su zaposlenu u Fijatu tradicionalno tokom avgusta na kolektivnom godišnjem odmoru, njihov angažman u insotranstvu ne bi mogao, po logici stvari, da počene pre septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari