Ilija Dević: Političkim pritiskom koji se vrši u predmetu ATP “Vojvodina“ upravlja Miloš Vučević 1Foto: Ilija Dević

Političkim pritiskom koji se već 15 godina vrši u predmetu ATP “Vojvodina“ upravlja Miloš Vučević, poručuje investitor ATP Vojvodina Ilija Dević.

Kako napominje, slučaj ATP “Vojvodina“ je od 2012.godine pod monitoringom evropske komisije, kao jedan od pet najvećih u okviru 24 sporne privatizacije, a jedini u kome je oštećen investitor, a ne država.

„I pored toga, pritisak kriminalnih krugova pretočen u političku zaštitu, sve ove godine vodi ka otimanju moje imovine o čemu sam redovno obaveštavao javnost. Podsećam, ATP “Vojvodinu“ kupio sam 2004., u prvoj godini ispunio sam investicioni plan, kupio nove autobuse, proširio delatnost, zaposlio 200 novih radnika, doveo zastupstvo „setre“ i „mercedesa“ i postao ovlašćeni servis. Sa Gradom Novim Sadom sklopio sam ugovor po kome sam izgradio novu autobusku stanicu, dok je Grad trebalo da preusmeri autobuski saobraćaj na tu lokaciju. Ali, atraktivan biznis plan zainteresovao je kriminalne grupe koje su uživale političku podršku“, ističe on.

Dević napominje da je preduzeće dovedeno u „iscenirani stečaj“, a upravnik koji ga je vodio činio je sve da spreči postupke po odštetnim zahtevima, pa je kao umešač sa svojim timom vodio postupke kao da je ATP “Vojvodina“ protivna strana.

„Tako sam 2013. dobio pravosnažnu izvršnu presudu za prve četiri godine važenja ugovora. Tada se uključuje, u to vreme gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. On je izvršio pritisak u svim sudovima, javno pretio meni lično na sednici Skuptine Grada Novog Sada, a istovremeno politički uticao na postavljanje sudija u svim sudovima gde su predmeti ATP “Vojvodine“, upozirava Dević.

Takođe dodaje da je prva presuda po kojoj je Grad trebao da plati 17 miliona evra odštete zbog neispunjenih obaveza u prve četiri godine važenja ugovora, dospela na reviziju u Vrhovni kasacioni sud (VKS) i pod Vučevićevim pritiskom, bez novog veštačenja, svedena je na četiri miliona evra, koje su naplaćene od Grada.

„Ta presuda je ušla u sudsku praksu. Još dve revizije VKS-u podneo sam u drugoj polovini 2019, jer je ugovor važio do 2021. godine. To je bio signal da se pritisak pojača, te su 2020. proglasili iscenirani bankrot, nakon čega je VKS vratio revizije na procesno uredjenje. Umesto toga, Privredni sud je po političkom nalogu, a u dogovoru sa stečajnim upravnikom, predmete – arhivirao. Cilj je bio da se spreči odlučivanje po revizijama i naplata celokupne odštete, već da se poverioci „zadovolje“ sredstvima od prodaje imovine“, navodi u saopštenju.

Ovim putem dodaje i da je u projekat ATP „Vojvodine“ uložio 50 godina prethodnog privredničkog rada, i da on i njegova porodica neće odustati od pravde koja je, kako kaže, u ovom slučaju tako drastično pogažena.

„Nisam kapital sticao za političko i materijalno napredovanje Miloša Vučevića i njemu sličnih, već za privredni razvoj , dobrobit mojih 500 zaposlenih radnika koji su poverioci stečajne mase, moje porodice i mene lično. Verujem da će VKS voditi računa o zakonu, posebno u svetlu poslednje rezolucije Evropskog parlamenta, iako u veću koje će odlučivati sede sudije iz Vojvodine koje je Vučević po političkoj liniji doveo u taj sud i kod njih je vrlo čest gost“, zaključuje Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari