Incident na ročištu po tužbi protiv Ilije Devića za slučaj ATP “Vojvodina“ 1Ilija Dević Foto: Stanislav Milojković

Ročište po tužbi koju je protiv Ilije Devića, investitora u ATP Vojvodina, podnelo Više javno tužilaštvo pre više od osam godina juče je odloženo, ali je kratak boravak u sudnici obeležio je verbalni incident između tužioca i advokata optuženog.

„Nemoj da se dereš. Meni to smeta“, rekao je zamenik višeg javnog tužioca Miloš Samardžić advokatu Nikoli Stanojeviću koji je po odobrenju sutkinje obrazlagao zbog čega traži njeno izuzeće, saopštio je Dević.

„Podsećam, dva ročišta pre ovoga, saslušani su veštaci ekonomske i građevinske struke koje je imenovalo Specijalno tužilaštvo. U njihovom izveštaju i dokumentaciji koju su posedovali nije bilo elemenata da se podigne optužnica a Specijalno tužilaštvo je taj „vruć krompir“ prebacilo Višem tužilaštvu da podigne optužnicu bez validnih dokaza. Tokom tog postupka, dva puta sam hapšen – prvi put u periodu istrage a drugi put jer zbog bolesti nisam mogao da dođem na zakazano ročište što je potvrdila medicinska dokumentacija. Na ročištu koje je prethodilo jučerašnjem, tužilac je „prazno“ veštačenje pokušao da spasi najavljujući nove dokaze čime je sprečio da se glavni pretres zaključi. Međutim, novi dokazi se nisu pojavili i izazivanje incidenta bio je način da se predmet „održi u životu“.“, navodi Dević.

Kako dodaje, njegov advokat je „reagovao zbog očiglednog razvlačenja procesa koji i inače predugo traje jer je sutkinja tražila od različitih institucija dokumentaciju od koje je neka već u predmetu, a neka nema nikakve veze sa optužnicom“.

„Na to je reagovao advokat smatrajući da se spor time odugovlači i da je sutkinja preuzela ulogu policije i tužilaštva, da je pristrasna, zbog čega je zatražio njeno izuzeće. U toku obrazlaganja koje je sutkinja strpljivo slušala, bez zatraženog prava na reč, upao je zamenik tužioca Miloš Samardžić vidno nezadovoljan tim obrazloženjem“, dodajući da je posle toga izbila prepirka, posle koje je sutkinja naložila da svi izađu iz sudnice.

„Ogorčen sam načinom na koji je ovaj, deseti po redu tužilac, očigledno nedovoljno upućen u moj predmet, pokušao da izazove incident, u nedostatku dokaza koji su potrebni za odluku protiv mene“, navodi Dević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari