Ilon Mask: Fabrike Tesle u Nemačkoj i SAD gube milijarde dolara 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ

Ilon Mask kaže da Tesline nove fabrike u Nemačkoj i SAD „gube milijarde dolara“ zbog nestašice baterija i prekida snabdevanja u Kini, piše BBC.

Ovaj milijarder je fabrike u Berlinu i Ostinu u Teksasu nazvao „gigantskim pećima za novac“, a poslednjih nedelja Musk je upozoravao i na otpuštanje radnih mesta u firmi.

“Fabrike trenutno gube milijarde dolara. Postoji tona troškova i jedva da ima bilo kakve proizvodnje“, rekao je Mask i dodao da se takozvane gigafabrike bore da povećaju proizvodnju otkako su otvorene ranije ove godine.

On je rekao da fabrika u Ostinu trenutno proizvodi „mali“ broj automobila, delom zato što su neke komponente za njegove baterije „zaglavljene“ u kineskoj luci, ali i istakao kako veruje da će se “sve brzo popraviti, ali da zahteva mnogo pažnje”.

Vlasti u Kini su, kako navodi BBC, ranije ove godine zatvorile niz svojih gradova kao odgovor na porast zaraze kovida, a uvedena su stroga ograničenja za kretanje ljudi i materijala, uključujući finansijski, proizvodni i transportni centar u Šangaju.

Mask je rekao da je zatvaranje Šangaja bilo „veoma, veoma teško“ za Teslu, koja je navodno nedeljama zaustavila većinu svoje proizvodnje u svojoj „gigafabrici“ u gradu.

Prošle nedelje kompanija je podigla cenu celog asortimana automobila u SAD za gotovo pet odsto pošto su porasle cene sirovina, uključujući aluminijum i litijum.

Mask je ranije ove nedelje rekao da Tesla planira da otpusti 3,5 odsto svoje globalne radne snage nakon što je ranije rekao da ima „super loš osećaj“ o ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari