Indeks Beleks15 na Beogradskoj berzi porastao 0,8 odsto 1Foto: EPA-EFE/ JUSTIN LANE (Arhiva)

Indeks Belex15 ojačao je protekle nedelje 0,8 odsto, na 879,1 poen, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Domaće tržište akcija poraslo je, kako je navedeno, do najvišeg nivoa od početka oktobra, nakon što je nastavljen rast cene akcije Naftne industrije Srbije (NIS) uz minorne promete.

Ukupna realizacija na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, dostigla je 497,3 miliona dinara (4,2 miliona evra).

Najviše se trgovalo akcijom NIS-a, ali uz skroman promet od nepunih devet miliona dinara. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi skočile su dodatnih 2,9 odsto, na 813 dinara, što je najviša vrednost NIS-a od kraja maja kada se ovim akcijama trgovalo sa pravom za raspodelu prošlogodišnje dobiti.

Nakon prolaska preseka za dividendu i objavljenih loših rezultata za drugi kvartal, akcija NIS-a je početkom avgusta padala i ispod nivoa od 690 dinara, dok se trenutno zbog isplate dividende nalazi na najvišem nivou u poslednjih deset godina.

Trgovina akcijom Dunav osiguranja bila je skromna po ceni oko nivoa od 980 dinara. Ukupna realizacija protekle sedmice iznosila je 3,1 milion dinara.

Akcije Tehnogasa koji predstavlja hartiju sa najboljim prinosom u tekućoj godini blago su porasle na 15.525 dinara, uz realizaciju od 1,5 miliona dinara.

Akcije Metalca blago su oslabile na 1.580 dinara uz minorno trgovanje. Kompanija je u petak objavila da je uputila ponudu za preuzimanje akcija u zavisnom preduzeću Metalac Proleter. Metalac poseduje 64,6 odsto akcija u ovom maloprodajnom lancu, a namerava da kupi preostalih 35,4 odsto akcija po ceni od 5.109 dinara po komadu, što daje tržišnu kapitalizaciju kompanije od 657,2 miliona dinara (oko 5,6 miliona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari