Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi protekle nedelje pao jedan odsto 1Foto: shutterstock/Phongphan

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi protekle nedelje pao je jedan odsto, na 904,8 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

„Vrednost realizovane trgovine iznosila je 125 miliona dinara ili 1,1 milion evra, a Beleks15 pao je jedan odsto, drugu nedelju za redom“, navedeno je u saopštenju.

Akcijom „Naftne industrije Srbije“ (NIS), dve nedelje pred dan dividende, trgovalo se u vrednosti 9,9 miliona dinara, znatno ispod ovogodišnjeg proseka, a cena je oscilovala oko 850 dinara.

Odbor direktora te kompanije predložio je bruto dividendu od 143,3 dinara po akciji što na poslednjoj ceni daje dividendni prinos od 16,9 odsto. Kao dan dividende utvrđen je 19. jun.

Akcije „Dunav osiguranja“ pale su šest odsto, na 967 dinara, što je ispod psihološke granice od 1.000 dinara, po prvi put od 2018. godine. Vrednost prometa je 5,3 miliona dinara.

Ti vrednosni papiri „Messer Tehnogasa“ imali su promet od 5,3 miliona dinara, uglavnom na nivoima koji su blago oscilirali oko 14.000 dinara.

Od četvrtka prošle nedelje se tom akcijom trguje bez prava na dividendu iz prošlogodišnje dobiti, a uprava kompanije je predložila isplatu dividende u visini od 450 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 585 dinara.

Dobitnik nedelje bile su akcije niškog „Žitopeka“ koje su skočile 16,9 odsto, na 1.987 dinara, uz promet od 3,9 miliona dinara.

Ta kompanija, koja posluje pod kontrolom firme „Don Don“, od početka godine više je nego duplirala vrednost akcije, dok je maksimum dostizala u martu ove godine na nivou od 2.505 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari