Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 porastao 0,2 odsto 1foto: Aleksandar Veljković

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je protekle nedelje 0,2 odsto, na 905,8 poena, dok je ukupan promet iznosio 23,3 miliona dinara ili 0,2 miliona evra, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

„Skraćena trgovačka sedmica donela je skroman promet na Beogradskoj berzi i nastavak rasta tržišta koji traje od sredine aprila. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,2 odsto na 905,8 poena, dok je ukupan promet iznosio 23,3 miliona dinara (0,2 miliona evra)“. navedeno je u saopštenju.

Najveći promet imala je akcija Naftne industrije Srbije (NIS) koja je skočila 1,9 odsto na 811 dinara, uz promet od 5,6 miliona dinara.

NIS-ova akcija je, uoči objave rezultata poslovanja za prvi kvartal, osvojila psihološku granicu od 800 dinara, a protekle sedmice je pritisak na strani tražnje nastavljen. Očekuje se da bi do kraja maja kompanija trebalo da zakaže redovnu skupštinu akcionara sa predlogom na koji način će se raspodeliti rekordna dobit iz protekle godine.

Akcije Dunav osiguranja oslabile su pola procenta, na 1.062 dinara, uz promet od 3,4 miliona dinara, dok je akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ zadržala nivo od 1.920 dinara, uz promet od 1,3 miliona dinara.

Ta kompanija je objavila prvi godišnji profit od početka koncesije u 2022. godini, a neznatan dobitak je zabeležila i u prvom tromesečju tekuće godine.

Akcijama Messer Tehnogasa trgovalo se uglavnom oko nivoa od 14.000 dinara, uz promet od 1,1 milion dinara, dok je akcija Impol Sevala dostigla 6.100 dinara, uz promet od 0,6 miliona dinara.

Ta valjaonica aluminijuma i zvanično je objavila godišnje finansijske izveštaje koji su pokazali rekordan profit u istoriji kompanije od 2,8 milijarde dinara. Akcije Impola od početka godine porasle su 26,5 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari