Indijska Sona Komstar kupuje udeo u srpskoj tehnološkoj firmi Novelic za 40,5 miliona evra 1EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Indijski proizvođač elektronike za automobilsku industriju Sona Komstar (Sona Comstar) objavila je da je napravljen sporazum o preuzimanju 54 odsto srpske i beogradske tehnološke firme Novalic za 40,5 miliona evra.

Novelic je startap koji razvija napredne sisteme za asistenciju vozačima (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS) i radarske platforme.

Industrija ADAS senzora u autoindustriji je brzorastuće tržište koje se procenjuje na 43 milijarde dolara do 2030. godine.

Novelic je osnovan 2012. godine od strane Darka Tasovca, Veljka Mihajlovića i Veselina Brankovića, a ovim sporazumom kompanija je vrednovana na 65 miliona evra. Oni će nastaviti da vode kompaniju.

„Sa ovom akvizicijom našoj tehnološkoj ponudi dodali smo tržišnog lidera u unutarkabinskoj radarsko-senzorskoj tehnologiji. Rastuća automatizacija i autonomija automobila je nova tehnološka revolucija u napij industrii“, ocenio je
direktor Sona Comstar Vivek Vikram Sing.

Jedna od osnivača i izvršni tehnološki direktor Veljko Mihajlović rekao je da je oduševljen što je strateški partner za prelazak u novu fazu rasta kompanije Sona.
„koja deli istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koja će podržati rast našeg biznisa“.
Kako se navodi u izjavi indijske kompanije Novelic je jedan od retkih profitabilnih kompanija u ovom sektoru i od svog nastanka bili su plusu svake goidne.
Prihod Novelica u 2022. godini iznosio je 9,3 miliona evra.
Ova srpska tehnološka firma zapošljava više od 120 inženjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari