"Inflacija najveći problem za građane Zapadnog Balkana": Raste broj ljudi nezadovoljnih ekonomskim pravcem 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta u Srbiji pokazuje da veliki procenat ispitanika veruje da nadležni zemlju vode u dobrom pravcu, ali je istovremeno primetno da se broj onih koji tako ne misle povećao u odnosu na rezultate te ankete od pre dve godine.

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta prenela je Nova ekonomija, a u njemu se ističe da 56 odsto ispitanika misli da Srbija ide u dobrom pravcu, dak njih 37 smatra da to nije tačno već da se naša zemlja kreće u pogrešnom.

Ono što je interesantno naglasiti je to da je IRI istraživanje na tu temu radio u svim državama Zapadnog Balkana i u većini njih broj onih koji smatraju da se ide u lošem pravcu opada, ali se povećao kada je reč o Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Generalno, na Zapadnom Balkanu istraživanje pokazuje da ispitanici kao najveće probleme prepoznaju korpuciju, visoke cene i nezaposlenost dok su za ispitanike u Srbiji najveći problemi visoke cene i troškovi života (28 odsto), korupcija osam odstvo, nezaposlenost sedam odsto, šest odsto pitanje Kosova, koliko i pitanje kriminala i bezbednosti.

Inače, troškovi života jedino na Kosovu nisu na prvom mestu, već je to nezaposlenost sa 29 odsto dok su visoke cene na drugom sa 28 odsto.

U Srbiji 55 odsto ispitanika ističe kako je ekonomsko stanje u njihovom domaćinstvu pozitivno, dok njih 44 odsto smatra da je stanje loše.

Na Kosovu je pak njih 78 istaklo kako je ekonomska pozicija njihovog domaćinstva dobra, a njih 21 odsto je izjavilo da nije.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da je povećanje procenta onih koji su protiv kursa koji sprovodi vlast u Srbiji posledica nagomilanih ekonomskih problema sa kojima nadležni ne mogu da se izbore, a u prvom redu su to visoki troškovi života usled inflacije i nezaposlenost.

– Ono što građane najviše interesuje je kvalitet njihovog života. U uslovima visoke inflacije prisutne u Srbiji on definitivno opada i to stvara nezadovoljstvo. Upravo zbog toga se povećava broj onih koji su nezadovoljni ekonomskom politikom nadležnih koja se odražava na njihovu egzistenciju – objašnjava naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega je podrša aktuelnim vlastima i dalje velika Kovačević ističe da je za to zaslužna i opozicija koja prema greškama nadležnih ne zna da se postavi na adekvatan način.

– Greške u oblasti ekonomske politike koje pravi vlast su toliko velike da se ona u takvim uslovima uglavnom i gubi. U Srbiji je pak opozicija stavila akcenat na svoj dolazak na vlast umesto da objasni glasačima na koji konkretan način će biti bolja vlast od aktuelne ako se nađe na njenom mestu – navodi Kovačević.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže da vlast veoma dobro zna da iskoristi sebi naklonjene medije kako bi uspela da amortizuje neuspeh svoje ekonomske politike.

– Kao sindikalni akivista krećem se po Srbiji i susrećem se sa velikim brojem građana koji ističu da žive loše, ali svejedno podržavaju aktuelnu vlast. Na pitanje zbog čega to čine kada ne žive dobro odgovor je, biće bolje. Dakle to je taj segment u kome vlast koristi medije da ulivaju lažnu nadu narodu o nekakvom boljem životu u budućnosti. U praksi pak imamo posledice zbog toga što aktuelna vlast ne može da se izbori sa nagomilanim problemima poput nezaposlenosti, visokih cena hrane i velikih životnih troškova. Međutim, nadležni aposlutno ne mare zbog teškog položaja u kome se nalazi radnik u Srbiji. Razlog je taj što nema socijalnog bunta protiv takvog stanja i vlast je onda prema tim problemima ravnodušna – navodi Ranka Savić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović ističe da je procenat građana koji su nezadovoljni ekonomskom politikom vlasti ipak znatno veći od onog koji pokazuje rezultat ankete IRI.

– Takva ispitivanja su prilično rastegljiva kategorija. Naime, treba uzeti u obzir da i među onima koji su u istraživanju iskazali stav da Srbija ide u dobrom pravcu ima ogroman broj onih koji su nezadovoljni svojim životnim standardom. Jednostavno ekonomski model koji primenjuje aktuelna vlast protivan je interesima najvećeg broja građana u Srbiji. Shodno tome, objektivno gledano ekonomsku politiku vlasti ne podržava više od 20 odsto stanovništva. Stvar je u tome što ekonomski problemi pogađaju i pristalice vlasti, ali one ne žele da ih kritikuju jer bi to išlo u korist opozicije kojoj zameraju da ne bi vodila računa o nacionalnim interesima ili da je u vreme dok je bila vlast ekonomska situacija bila takođe katastrofalna. Jednostavno nije dovoljno samo kritikovati vlast da su potezi koje povlači loši već je nužno javnosti predstaviti model koji će biti takav da će garantovati stvaranje uslova za poboljšanje ekonomske situacije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari