Inflacija pada u evrozoni, usporava rast cena hrane, energija pojeftinjuje 1Foto: Shutterstock/Photofex_AUT

Godišnja inflacija u evrozoni je, prema preliminiranoj proceni Eurostata, statističke agencije EU, u septembru pala na 4,3 odsto, sa 5,2 odsto iz avgusta.

Najveći rast cena u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležili su hrana, alkohol i duvan, 8,8 odsto. To je značajno usporavanje sa 9,7 odsto u avgustu.

Cene usluga su na godišnjem nivou bile veće 4,7 odsto, u odnosu na 5,5 odsto u avgustu, a industrijski proizvodi van energetike su poskupeli 4,2 odsto, u odnosu na avgustovskih 4,7 odsto.

Cene energije su ubrzale međugodišnji pad u septembru u evrozoni. Pad cena energije iznosio je 4,7 odsto, nakon smanjenja od 3,3 odsto u avgustu.

Bazna inflacija, kada se isključe cene hrane, alkohola i duvana i energije, u septembru je iznosila 4,5 odsto, nakon što je međugodišnja bazna inflacija mesecima bila na nivou od 5,3 do 5,5 odsto.

Od zemalja evrozone za koje postoji procena, najvišu godišnju inflaciju u septembru imala je Slovačka 8,9 odsto, Hrvatska 7,3 odsto i Slovenija 7,1 odsto.

Zanimljivo je da je inflacija u baltičkim zemljama, koje su krajem prošle i početkom ove godine imali inflaciju preko 20 odsto, pala ispod nivoa inflacije u Nemačkoj.
U Estoniji je inflacija iznoisla četiri odsto, u Litvaniji 4,1 i u Letoniji 3,5 odsto, dok je inflacija u Nemačkoj iznosila 4,3 odsto.

Na kraju u nekim zemljama evrozone inflacija je pala na nivo ispod cilja Evropske centralne banke od dva odsto. U Belgiji je godišnja inflacija pala na 0,7 odsto, dok je Holandija upala u deflaciju od 0,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari