Inflacija smanjila prodaju pametnih telefona za devet odsto 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Širom sveta je u drugom kvartalu isporučeno 316 miliona pametnih telefona, ili devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, čemu je pomogao pad tražnje usled nižeg raspoloživog dohotka izazvane inflacijom i drugim ekonomskim preprekama, prenosi analitička kompanija Canalis. 

Tako je u drugom kvartalu nastavljen pad isporuka pametnih telefona koji je prisutan od početka godine, a dobavljači su, kako ističu analitičari Canalisa, „prinuđeni” da preispitaju svoj portfolio zbog gomilanja zaliha kako bi poboljšati rezultat u drugom delu godine.

Međutim, uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači primećuju da je potražnja za „Epl“ i „Samsung“ pametnim telefonima i dalje velika, a ova dva dobavljača/proizvođača su i dalje na prva dva mesta po prodaji, a među prvih pet su samo one koje su povećale svoj tržišni udeo.

„Samsung“ je i dalje broj jedan u svetu i nakon drugog kvartala 2022. drži najveći tržišni udeo u pogledu isporuka pametnih telefona, sa 21 odsto, što je povećanje sa 18 odsto iz istog kvartala 2021, dok je drugi „Epl“ sa tržišnim udelom od 17 procenata, koji je takođe povećan, sa prošlogodišnjih 14 procenata.

Analitičari kompanije Canalis takođe komentarišu prekomernu ponudu telefona srednjeg ranga i cena telefona koji se gomilaju na zalihama, pošto potrošači ograničeni inflacijom prebacuju kupovinu na uređaje sa nižim cenama, a očekuje se da će prodavci pojačati promocije i posebne ponude u narednim mesecima kako bi podstakli bolje rasprodaje i pre prazničnog perioda pred kraj godine.

– Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za ceo lanac snabdevanja pametnim telefonima. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ostaje zabrinutost u okviru logistike i proizvodnje, kao što su pooštravanje uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinske procedure koje odlažu isporuke. Stoga će buduća saradnja između dobavljača i prodajnih kanala za praćenje potražnje i zaliha biti od vitalnog značaja za sve u lancu, kaže analitičar Tobi Žu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari