Inflacija u evrozoni usporila na 6,1 odsto, u EU inflacija sedam odsto 1Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Godišnja inflacija u zemljama evrozone u maju je pala na 6,1 odsto, dok je u celoj EU ona iznosila 7,1 odsto, saopštila je statističčka agencija EU, Eurostat.

Ovo je pad godišnje inflacije sa sedam odsto u aprilu u evrozoni i sa 8,1 odsto u slučaju EU.

Najvišu godišnju inflaciju u EU u maju imala je Mađarska, čak 21,9 odsto. Nekoliko centralno i istočnoevropskih zemalja poput Poljske i Češke imalo je inflaciju od 12,5 odsto, dok je u Slovačkoj i Letoniji ona iznosila 12,3 odsto.

Na drugom kraju, najnižu godišnju inflaciju u maju imao je Luksemburg, dva odsto, koliko je i cilj Evropske centralne banke. Inflacija u Belgiji iznosila je 2,7 odsto, a Danskoj i Španiji 2,9 odsto.

Na mesečnom nivou, u odnosu na april ove godine, cene se nisu menjale, odnosno mesečna inflacija je bila nula i u evrozoni i u EU.

Inflacija u evrozoni usporila na 6,1 odsto, u EU inflacija sedam odsto 2
printscreen Eurostat

Bazna inflacija u evrozoni u maju iznosila je 5,3 odsto. Najveći doprinos inflaciji dala je hrana sa 2,54 procentna poena i usluge sa 2,15 procentnih poena. Industrijski proizvodi su doprineli sa 1,51 procentnim poenom, dok je energija uticala negativno na inflaciju sa 0,09 procentnih poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari