(INFOGRAFIKA) U Beogradu 85 odsto turista stranci: Iz kojih zemalja najviše dolaze? 1Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

U Srbiji se u prva četiri meseca 2023. godine beleži značajan porast broja turista, kako domaćih, tako i stranih. A procentualno najveći porast stranih turista beleži se iz Grčke (porast od 160,2 odsto u odnosu na prošlu godinu), Bugarske (130,3 odsto) i Kine (126 odsto).

Ukupan broj turista u Srbiji u prva četiri meseca ove godine iznosi 1.087.658, što je povećanje od 19,9 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je broj noćenja koji je zabeležen 3.372.875, što je povećanje od 16,5 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema tim podacima, broj domaćih turista u prva četiri meseca iznosi 572.967, što je povećanje od 5,8 u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja domaćih turista u istom periodu beleži 1.808.610, što je rast od 5,4 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Ukupan broj stranih turista u istom periodu iznosio je 514.691, što je povećanje od čak 40,6 odsto, dok je broj noćenja 1.564.265, što je povećanje od 32,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Jelena Popović iz Turističke organizacije Srbije (TOS) navodi za Danas da je veliki broj turista, turoperatera, kao i influensera posetio Srbiju od početka godine, što je kako kaže, bilo očekivano.

„Strani turisti više biraju gradove u Srbiji, dok domaći turisti pre svega idu u banje i na planine, a tu su i vaučeri koji su povećali broj domaćih turista i produžili vreme njihovog boravka na destinacijama“, kaže ona.

Ono što stranci najviše vole u Srbiji, pored Beograda, jeste naša priroda, objašnjava Popović.

„Najviše vole aktivni odmor u prirodi. Danas je bitan taj trend doživaljaja. Mi imamo puno toga da ponudimo, jer ima puno neotkrivenog blaga i toliko destinacija i prirodnih lepota koje mogu da se dožive samo ovde. Prvo šta strance dovodi ovde je priroda, pa zatim kulturno-isorijsko nasleđe, a treće je gastronomija i naša tradicionalna gostoljubivost“, ističe Popović.

Ona naglašava i značaj novih direktnih letova koji se uvode.

„Ti letovi, kao što je direktan let do Čikaga, koje je uveo naš nacionalni avioprevoznik, a koji su krenuli od početka godine dosta su doprineli prilivu turista“, kaže naša sagovornica.

„Značajno je što su kineski turisti, od kada su se otvorili za putovanja od marta, počeli u velikoj meri da dolaze. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su oni 2019. godine bili najbrojniji strani turisti u Srbiji, očekujemo da će taj broj ove godine biti nadmašen“, poručuje Popović.

Iz inostranstva u Srbiju, najčešće su dolazili Rusi kojh je za prva četiri meseca bilo 56.167, a iz zemalja regiona su, takođe, turisti u velikom broju posetili Srbiju. Tu prednjače Bosna i Hercegovina sa 42.839 turista u prva četiri meseca 2023. godine, a zatim i Severna Makedonija sa 41.708 turista.

Listu prvih 10 zemalja po broju dolazaka turista pogledajte ispod:

 

Strani turisti najviše posećuju Beograd. Broj noćenja u Beogradu u prva četiri meseca ove godine iznosi 945.358, što je rast od 26,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Miodrag Popović kaže za Danas da je ovaj rast broja turista u glavnom gradu počeo još 2021. godine.

„Tada su Beograd i Istanbul bili jedina dva grada u svetu koja su se tako brzo opravila od pandemije virusa korona. Prošle, 2022. godine, mi smo imali najuspešniju godinu u istoriji, a sada se taj rast nastavio“, navodi on.

Beograd je destinacija za strane goste, objašnjava naš sagovornik.

„Bar 85 odsto turista u Beogradu čine stranci, a Beograd donosi preko 60 odsto ukupnog prihoda od turizma u Srbiji“, navodi on.

Popović ističe da je rast u Beogradu očigledan i značajan od kada su prestale restrikcije vezane za pandemiju.

„Očekujemo da će i ova godina biti rekordna ukoliko ne bude nekih vanrednih stanja. Mi jesmo neka oaza u ovom delu Evrope u odnosu na koronu i pre toga kad je bila izbeglička kriza iz Sirije. Mi smo se deklarisali kao gostoljubiva zemlja u kojoj će ljudima biti lepo. Ovaj rast iz prva četiri meseca ove godine u narednim mesecima će biti značajno veći“, naglašava on.

Kako navodi, iz Turske tradicionalno puno ljudi dolazi u Beograd, a primetan je rast broja turista iz Kine.

„Iz Bosne i Hercegovine od početka godine zabeleženo je oko 33.000 noćenja, oko 25.000 iz Bugarske, 35.000 iz Grčke, a 20.000 iz Italije, to su sve tržišta koja strašno rastu. Uvek je i Nemačka tu negde, a Rumunija ima povećanje od 110 odsto u odnosu na prošlu godinu. Takođe, Rusija i dalje ima rast, a opada dužina ostanaka turista iz ove zemlje. Raduje nas i rast od jedan odsto iz Kine. Mi smo jedna od destinacija koje su kineske vlasti preporučile za grupna putovanja. I naravno Turska, oni su uvek prvi ili drugi, oni su u prva četiri meseca ostvarili 80.204 noćenja i to nam je najstabilnije tržište u poslednjih 10 godina“, ističe Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari