Informisanost građana o američkim investicijama u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Poslednju deceniju privlačenje stranih investicija za Srbiju predstavlja jedan od vodećih zadataka ekonomske politike, ali dosadašnja istraživanja javnog mnjenja ukazala su da građani naše zemlje nisu dovoljno informisani odakle te investicije zapravo pristižu.

Rezultati do kojih je list Danas došao putem upitnika za proveru informisanosti građana o datoj temi, pokazuju da, nakon skoro godinu dana izveštavanja o američkim investicijama, stanovnici su nešto više, ali i dalje nedovoljno upoznati sa obimom sredstava koje Amerika ulaže u Srbiji.

Na pitanje „Odakle dolazi najviše donacija Srbiji?“, najveći broj građana je, kao i u novembru prethodne godine, odgovorio da je Evropska unija ta koja najviše investira. Čak 75 procenata, što je 840 glasova od ukupnih 1.125 glasača, sa pravom se opredelilo za EU. Prema podacima Narodne banke Srbije u drugom tromesečju tekuće godine, Evropska unija je vodeća po novcu izdvojenom za investicije u iznosu od 922 miliona evra.

Ovaj put Kina je nepravedno zauzela treće mesto sa 102 odnosno devet odsto glasova, iako je ona ove godine drugi investitor po veličini za Srbiju sa uloženih 394,2 miliona evra.

Nemačka se, kao i prethodne godine, našla na drugom mestu sa 144 ili 13 odsto glasova, a prema rezultatima Nemačka je tek četvrti donator sa 112,3 miliona evra.

Treći po redu najveći investitor za Srbiju jeste Holandija, koja je ove godine investirala 301,4 miliona evra. Holandija je baza brojnih međunarodnih kompanija za ulaganja širom sveta, tako da treba primetiti da ove investicije velikim delom originalno dolaze iz drugih zemalja.

Amerika je zauzela peto mesto ove ankete, a prema podacima NBS priliv novca iznosio je 80,4 miliona evra, s tim što treba uključiti mogućnost da investitor može biti iz SAD ali fond sa njegovim sredstvima registrovan u Holandiji ili nekoj drugoj zemlji sa pravnim sistemom pogodnim za sedište fonda.

Na pitanje „Koje zemlje su top tri donatora?“ odgovori čitalaca bili su nešto drugačiji.

Kao i prethodne godine na prvo mesto je stavljena Nemačka, na drugo SAD, dok se Kina ponovo našla na trećem mestu ispred Rusije, Švajcarske, Francuske i Velike Britanije.

Ono što je iznenađujuće jeste da građani nisu dovoljno upoznati sa američkim investicijama u Srbiji, iako se određeni pomaci ipak vide, te je na pitanje „Koliko američkih investicija u Srbiji znate“, 39 odsto glasača reklo samo jednu, ali je ovog puta čak 21 odsto glasača reklo da zna više od pet američkih investicija.

Prema podacima Razvojne agencije Srbije iz SAD stiže 6,1 odsto projekata po čemu su četvrti iza Nemačke, Italije i Austrije, dok po vrednosti projekata zauzimaju drugo mesto odmah posle Italije.

Podsetimo da se vrednosno najveća američka ulaganja u Srbiji odnose na kompanije Filip Moris, Pepsi CO, Koka-Kola, Bol pakedžing Jurop, Kuper tajrs i Majkrosoft, a među neke od najznačajnijih investitora iz SAD spadaju i Orakl, IBM, NCR, Sitel i Džonson kontrols.

Na pitanje „Gde SAD više ulažu u Srbiji?“, u državnu upravu ili medije, 54 odsto veruje da su to mediji, dok 46 odsto misli da ulaganja odlaze u državnu upravu.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari