Inspekcija Crne Gore sprečila uvoz skoro 10 tona breskvi i nektarina iz Srbije, zbog pesticida opasnog po zdravlje ljudi 1Foto: Shutterstock/Zoran Milosavljevic

Inspekcija je na graničnom prelazu Crne Gore sa Srbijom – Dobrakovo sprečila uvoz skoro 10 tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito dece – hlorpirifos, potvrdio je danas direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Đaković je za portal RTCG rekao da su u pitanju dve sporne pošiljke, obe poslate iz Srbije.

„Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija – na graničnom prelazu Dobrakovo je oko 10 tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno“, rekao je Đaković.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori se rade analize na sve konzumno voće – breskve, šljive, nekterine i kajsije.

„Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je sve voće“, kazao je Đaković.

Prema pisanju medija, taj pestcid pronađen je i u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku, što je potvrdio i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom. Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je uništeno.

Taj pesticid je nedavno pronađen i u breskvama iz Srbije.

Pesticid hlorpirifos često se koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne sme se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito dece.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo je da posle kontakta sa hlorpirifosom kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja i do kome i smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari