Instrukcija NBS o bržem i jednostavnijem refinansiranju kredita kod banaka u primeni od 1. jula 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) donela je danas instrukciju o refinansiranju kredita kod druge banke, koja će omogućiti korisnicima da sve svoje kreditne obaveze u banci – kredite, kreditne kartice i dozvoljeno prekoračenje, refinansiraju brzo i jednostavno.

Instrukcija, koju su banke dužne da primenjuju od 1. jula ove godine, omogućava korisnicima da refinasiranju zaduženje bez potrebe odlaska u banku kod koje žele da zatvore svoje kreditne obaveze i bez rizika da te obaveze ne budu otplaćene.

Cilj NBS je da korisnike istovremeno oslobodi administrativnih aktivnosti, da postupak prevremene otplate učini bržim i efikasnijim, te da podstakne konkurenciju medju bankama i intenzivira njihovu borbu za klijenta.

Kako je precizirala NBS, dovoljno je da korisnik samo jednom ode u banku kod koje je pronašao odgovarajući kredit za refinansiranje i da na taj način zatvori obaveze kod prethodne banke.

Svu komunikaciju s bankom, čiji kredit korisnik želi da refinansira, na sebe preuzima ona banka kod koje korisnik uzima kredit za refinansiranje.

Banke pritom ne mogu korisniku da naplate bilo kakve naknade ili troškove u vezi sa ovim obavezama.

Istaknuto je da je na ovaj način svim korisnicima koji žele da svoje postojeće kreditne obaveze smanje, odnosno da umanje cenu svojih kredita, omogućen odgovarajući komoditet, jer sve aktivnosti s tim u vezi banke preuzimaju na sebe.

Ukazano je da pored toga, instrukcija obezbedjuje potpunu transparentnost i strukturu obračuna iznosa koji je potreban da bi se izvršila potpuna prevremena otplata kredita.

Banke su dužne da korisnike koji nameravaju da podnesu zahtev za refinansiranje kredita informišu o prednostima refinansiranja kredita primenom ove instrukcije NBS, kao i da informacije o tome objave i na svojim internet prezentacijama.

Takođe, sami korisnici koji nameravaju da svoje kreditne obaveze kod jedne banke refinansiraju kreditom druge banke, mogu od banke kod koje nameravaju da uzmu kredit zatraže da ih bliže informišu o primeni ove instrukcije.

Iz NBS su podseili da je, zahvaljujući kontinuiranom i značajnom padu kamatnih stopa, sve veća potražnja kredita za refinansiranje, kojima korisnici zamenjuju skuplji kredit jeftinijim.

Kako je navedeno, prema trenutnoj praksi, korisnik koji želi da prevremeno otplati kredit putem kredita za refinansiranje koji dobija od druge banke, mora da preduzme niz aktivnosti.

Najpre, u skladu sa uslovima iz ugovora, nekoliko dana pre prevremene otplate treba da podnese zahtev za prevremenu otplatu, zatim da zahteva i potvrdu o stanju duga na određeni dan, te da sa tom potvrdom ode u drugu banku od koje zahteva kredit za refinansiranje.

Кada mu kredit kod te druge banke bude odobren potrebno je da iznos sredstava u skladu sa potvrdom o stanju duga bude prenet na račun partije kredita kod banke čiji se kredit refinansira, podsetili su iz NBS.

Ipak, i pored svih ovih preduzetih aktivnosti može se desiti da kredit ne bude u potpunosti otplaćen, usled moguće neusaglašenosti promene podatka o stanju duga ili nekih drugih razloga.

U praksi se neretko dešava i da korisnici ne ispoštuju ugovorenu proceduru, odnosno da ne podnesu zahtev za prevremenu otplatu, ne pribave potvrdu o stanju duga i slično, usled čega kredit ne bude zatvoren, pa tako dodju u situaciju i da neko vreme otplaćuju dva kredita istovremeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.