Istraživanje: 60 odsto građana Srbije želi da potvđuje plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta 1Foto: Unsplash

Rezultati najnovijeg istraživanja MasterIndeks Srbija pokazuju da bi 60 odsto ispitanika želelo da potvđuje plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta, prenosi danas portal Nova ekonomija.

Beskontaktna plaćanja su sastavni deo savremenog platnog iskustva građana Srbije, a 80 odsto ispitanika poseduje beskontaktnu karticu.

Na benzinskim pumpama beskontaktno plaća 43 odsto ispitanika, a u apotekama i privatnim zdravstvenim ustanovama 42 odsto.

Brzina i jednostavnost korišćenja najčešći je razlog što se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je istaklo 74 odsto ispitanika, a ostale prednosti te platne metode koje korisnici navode su sigurnost i kontrola, jer kartica ostaje sve vreme u njihovim rukama.

Još jedan pokazatelj oslanjanja na beskontaktna plaćanja je i podatak da se 29 odsto ispitanika odlučuje da iznose do 4.000 dinara plate prislanjanjem kartice ili telefona, što je tek nešto manje nego broj korisnika koji za te manje iznose koriste gotovinu (33 odsto), odnosno standarno plaćanje karticom (36 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari