Plaćanje mobilnim telefonom 1Foto: Pixabay/FirmBee

Studija o navikama i očekivanjima aktivnih korisnika kartica, Masterindex Srbija, pokazala je da su beskontaktna plaćanja platnim karticama i mobilnim telefonima realnost za 81 odsto građana.

Za plaćanja putem mobilnih novčanika, odnosno beskontaktna plaćanja mobilnim telefonom iz aplikacije u kojoj se nalazi digitalizovana platna kartica, je zainteresovana trećina ispitanika. Masterkard je pokrenuo kampanju u kojoj svi korisnici kartica ove kompanije koji koriste mobilne novčanike od 1. novembra do 15. decembra 2021. imaju priliku da ostvare povrat novca na svoj račun. Potrebno je da izvrše tri ili više plaćanja mobilnim novčanikom u okviru kog je digitalizovana Mastercard kartica, na prodajnom mestu bilo kog domaćeg trgovca u kumulativnom iznosu od minimum 1.000 dinara i dobijaju povraćaj iznosa od 1.000 dinara na svoj račun.

„Mobilni telefoni su važan deo naše svakodnevnice, a sa napretkom tehnologija ovi pametni uređaji sada imaju dodatnu funkcionalnost: mogu da nam pojednostave i iskustvo kupovine, učine ga još bržim, lakšim i veoma sigurnim“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Da bi se plaćalo mobilnim novčanikom, potrebno je da se poseduje platna kartica, da se instalira aplikacija banke koja pružu ovu uslugu na mobilnom telefonu, uključi opcija NFC na telefonu i unesu podaci sa kartice u aplikaciju ili odabere oznaka digitalizuj, koja zahvaljujući naprednim tehnologijama tokenizacije pretvara pametni telefon u mobilni novčanik.

Plaćanje se obavlja prinošenjem mobilnog telefona na POS terminal. Gde god se može beskontaktno plaćati platnom karticom, može se plaćati i mobilnim telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari