Mobilni telefon kao POS aparat - Visa Tap to Phone tehnologija omogućava plaćanje bilo kada i bilo gde 1Foto:Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Plaćanje karticama beleži stalni rast prometa, a od pandemije je posebno popularno postalo beskontaktno plaćanje.

Ovo olakšava kupovinu potrošačima, ali u poslednje dve godine na našem tržištu pojavilo se novo rešenje koje olakšava i često pojeftinjuje naplatu putem kartica i trgovcima.

Naime, tehnologija najveće kartičarske kompanije na svetu Visa Tap to Phone pretvara smart telefon u POS terminal.

Nakon što je instalirao odgovarajuću aplikaciju na svom Andriod telefonu, dovoljno je da prodavac prilikom plaćanja unese unese iznos za plaćanje. Kupac će zatim prisloniti svoju beskontaktnu platnu karticu na telefon, i plaćanje je obavljeno.

Postoji opcija da kupac dobije poruku i imejl sa potvrdom plaćanja odnosno fiskalnim računom.

Za kupca nema neke razlike da li je karticu prislonio na POS terminal ili na mobilni telefon prodavca, ali za trgovca ovaj sistem ima prednosti.

Pre svega može da naplati prodatu robu ili uslugu bilo gde, odnosno gde i kada kupcu odgovara.Prodavac štedi na kupovini ili iznajmljivanju POS terminala i svega što uz to ide.

Za korišćenje Tap to Phone tehnologije plaćanja nije bitno u kojoj banci trgovac ima račun, za prihvatanje plaćanja je dovoljan pametni telefon ili tablet sa NFC modulom, što većina savremenih telefona ima. Osim toga, potrebno je skinuti odgovarajuću aplikaciju za „Tap to Phone“ tehnologiju.

Na ovaj način, pre svega malim trgovcima, uličnim prodavcima, taksistima, dostavnim službama i drugim preduzetnicima postaje dostupna mogućnost da prihvate plaćanje karticama u vreme kada gotovina postaje sve manje zastupljena u korist elektronskog novca.

Što se tiče naplate, za trgovca nema nikakve razlike da li je plaćanje obavljeno preko POS terminala ili putem mobilnog telefona“”.
Takođe, korišćenje ove tehnologije ne povlači nikakve dodatne troškove ili provizije.

Što se tiče kupaca, jedna od dilema jeste da li se na ovaj način može slučajno skinuti neki novac sa njihovog računa.

Da bi se plaćanje zaista i obavilo, potrebno je karticu (ili drugi uređaj za plaćanje, a to može biti i mobilni telefon takođe) prisloniti na pametni telefon prodavca, najčešće na poleđinu uređaja, na minimalnoj udaljenosti od tri, četiri centimetra.

Kartica mora da bude pravilno postavljena, a samo sertifikovani mobilni uređaji na prodajnom mestu mogu da obrađuju ovakav tip transakcije.

Prema istraživanju od pre dve godine, sedam od deset mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji reklo je da je otvoreno za nove tehnologije poput prihvatanja beskontaktnih plaćanje putem mobilne aplikacije.

Skoro svi ispitanici iz kategorije srednjih preduzeća (98 odsto), kao i njih 80 odsto iz malih i 67 odsto iz mikro preduzeća, prema tom istraživanju, smatraju su da bi takva primena mogla da olakša proces prihvatanja plaćanja njihovoj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari