IT će nam doneti tri milijarde evra ove godine samo od izvoza, tvrde vlasti 1

Resorni ministri Srbije i Katara, Mihailo Jovanović i Mohamed bin Ali bin Mohamed Al Manai, potpisali su danas u Dohi Memorandum dveju vlada o razumevanju o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Jovanovićev kabinet je saopštio da su glavni ciljevi Memoranduma podrška saradnji državnog i privatnog sektora u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija radi unapređenja javnih usluga, podrške u praksi u oblasti regulatorne politike i institucionalnog okvira, i učešće na međunarodnim skupovima koje organizuju dve države.

Jovanović je rekao da je to prvi međudržavni sporazum dve vlade od 2017. godine.

Potpisivanjem Memoranduma „unapređujemo odnose dve zemlje i indikativno je da je to baš oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, gde je Srbija prepoznata kao regionalni lider u Jugoistočnoj Evropi. Inteziviraćemo našu saradnju kroz razmenu znanja koja se odnose na izgradnju velikih data centara i saradnje sa globalnim klaud liderima poput Orakla, Majkrosofta, Gugla i Amazona“, kazao je on.

Naveo je da je prošle godine oboren rekord IKT izvoza iz Srbije u iznosu od 2,7 milijardi evra, te očekuje da će Srbija ove godine dostići daleko više od tri milijarde evra izvoza u toj oblasti.

Mohamed bin Ali Al Manai je rekao da je „cilj da kroz ovo partnerstvo razmenimo stručnost, znanje i najbolje prakse u IKT sektoru. Koristeći naše zajedničke snage, možemo da podstaknemo inovacije, proširimo digitalnu infrastrukturu i poboljšamo povezanost naših građana, privreda i vlada“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari