Ivan Sekulović: Siromašne države kao Srbija nisu potrebne Evropskoj uniji

Ostavite komentar


  1. Zapanjio sam se kada sam juce proverio podatke i video da smo po BDP-u siromasniji od Dominikanske republike, Vanuatua i slicnih! A u Evropi!

    1. Vi gospodine očigledno niste ekonomista jer umesto BDP bi gledali BNP ili Bruto nacionalni proizvod, bez „doprinosa“ stranih kompanije koje profit iznose iz Srbije ali učestvuju u „rastu našeg“ BDP
      A kada pogledate da „rast“ BDPa čine
      – doznake građana iz inostranstva
      – promet nekretnina koje „novi vladaoci“ otkupljuju od „starih vladalaca“
      – uzeti krediti takođe „podstiču rast“ BDP
      Ne treba da smo mi „naš rast“ započeli od apsloutne nule posle bankrota 2014 godine izazvanog alavim zaduživanjem avgust2012-april2014 a onda zbog neodgovornog ponašanja vlasti i EPSa je napravljena šteta u milijardama evra poljoprivredi, infastrukturi i energetici i podavljeni stanovnici Obrenovca i okoline.
      Kada spustiš državu na apsolutnu nulu sve je „rast“

      ali mi smo daleko još i od obične nule…

  2. Ljudi zele tako! I opet ce glasati za Njega svemoguceg, zbog dzaka krompira ili praznog obecanja da ce mu se sin zabosliti npr. Sve to zasluzujemo. Kakav narod, takva vlast!

  3. Pridruzenje EU je skrenuto na sporedan kolosek jer Joksimovicka je dobila novu funkciju za unapredenje odnosa sa SAD a da se pritom nije ni pomenula njena jos uvek postojeca funkcija za pridruzenje EU! Jasno je da sa ministarkama kao Kuburovicevom nema napretka a iza svega stoji Vucic! Nema smisla da se javljaju clanovi Pregovaracke grupe koja prakticno od unistavajuceg izvestaja EK vise ni ne radi! Sve se raspalo jer ne moze se jedno pricati a drugo raditi sto traje vec godinama u odnosima sa EU

  4. Vise je scenarija u igri. Odgovara Uniji da ima dobro skolovan kadar i da skida kajmak (brain drain). Dakle teret skolovanja je na siromasnim zemljama. Naravno buduci da su siromasne, ulaganje u obrazovanje je sve manje i manje (indikator za to je broj doktorata koji se na prirodnim naukama radi u Srbiji. Oprema zastarela, kadar 70plus godina, nepotizam, trendovi svetski ne mogu da se prate sa svim ovom). Srbija naravno nema potencijala da usisa svoj kadar jer se okrenula strikanju kablova i servisnim uslugama a ne proizvodnji i razvoju. I njoj odgovara odlazak u neku ruku zbog vracanja novca u zemlju. Dakle potencijal iskoriscavanja ovakvih zemalja je jako lep. Scenario 2. Ulazak u Uniju zapravo vise ekonomski odgovara Uniji nego zemlji clanici (rec je o siromasnim zemljama). Primer za to su mediteranske zemlje (Grcka, Italija, Spanija) koje za razliju od Severa imaju puno vece zaduzenje kod EU. Dakle odgovara i Uniji da teret kredita okrece kod siromasnih (isplacen duzim i jeftinijim radom u odnosu na bogate zemlje). Resurski siromasnih zemalja nisu sa druge strane siromasni, vec je problem tehnologija ekspoatacije, organizacija i plasman proizvoda. Dakle Uniji odgovara da otvara svoja preduzeca sa domacom snagom (rukovodstvo po pravilo njihovo, domace max srednji menadzment). Isti scenario kao Grcka, pogotovu sto mlade i nove clanice potencijan nemaju za uzimanje novca iz fondova (Hr odlican primer), jer je domaci kadar za to odavno integrisan u clanicama Unije. Voila.

    1. Konacno jedan kvalifikovani komentar sa pogledom sa strane a ne samo pljuvanje po EU i velicanje nas nebeskog naroda! Naravno, evro je teska stvar za slabije razvijene clanice a pogoduje najrazvijenijima na severu. Vec decenijama se stvara sve veci raspon sever-jug sto je uostalom slucaj i u ostalim zemljama sveta (SAD – uporedite New Orleans sa Chicagom). Jedini lek je da se mladi konacno ponovo okrenu prirodno-matematickim naukama posto je to neophodno potrebno ovom svetu koji imamo a da prestanu da gube vreme na raznoraznim „komunikologijama“ sa kojima posle rade kao prodavacice ili po call centrima! Samo struka odoleva svim neuspelim rezimima pa makar i ostali u domovini!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.