Iz tekuće budžetske rezerve Valjeva potrošeno 73,2 miliona dinara za dva i po meseca 1Foto: Đorđe Đoković

 

Iz tekuće budžetske rezerve Valjeva za dva i po meseca, od sredine jula do početka oktobra, ove godine potrošeno je preko 73,2 miliona dinara, piše Portal Kolubarske.rs.

Kako je naznačeno u rešenjima o upotrebi sredstava iz tekuće budžetske rezerve objavljenim u Službenom glasniku, koja je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković, najviše novca blizu 23 miliona dinara potrošeno je za plaćanje sudskih presuda i za naknadu štete, a od tog iznosa preko 10,6 miliona dinara za plaćanje po presudama Osnovnog i Višeg suda u Valjevu i presudama Apelacionog suda u Beogradu, dok je ostatak potršen za naknadu štete.

Pedškolskoj ustanovi „Milica Nožica” iz tekuće budžetske rezerve odobreno je 17.590.000 dinara. Nije navedeno za koje potrebe.

Za učešće Grada u rekonstrukciji Centra za kulturu iz tekuće budžetske rezerve odobreno je 14,2 miliona dinara. Na konkursu pod nazivom „Gradovi u fokusu 2023”, koji je raspisalo Ministarstvo kulture, Valjevo je dobilo 16 miliona dinara za rekonstrukciju enterijera Centra za kulturu. Vrednost radova je preko trideset miliona dinara sa PDV-om. S obzirom na to da u budžetu za ovu godinu nisu bila planirana sredstva za te radove, Grad je preko tekuće budžetske rezerve obezbedio nedostajućih 14,2 miliona dinara.

Za rekonstrukciju crpne stanice Gorić odobreno je šest miliona dinara. Iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno je 1,8 miliona dinara za promociju i razvoj turizma na Divčibarama. Nije navedeno kome i za koje konkretno poslove je isplaćen novac.

Festival duvan čvaraka je među 13. stalnih manifestacija od značaja za grad Valjevo za koju su obezbeđena sredstva u budžetu. Pored tri miliona dinara, odobreno je još 1,5 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

Za usluge po ugovoru – usluge veštačenja izdvojeno je million dinara, 400.000 dinara za uslugu stručnog nadzora nad izgradnjom objekta prihvatnog depoa Međuopštinskog istorijskog arhiva, 258.400 dinara za realizaciju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece, 720.000 za Predškolsku ustanovu „Milia Nožica”, Valjevskoj gimnaziji 360.000 dinara, dok je za realizaciju projekta „Sunčane škole” iz tekuće budžetske rezerve izdvojeno 500.000 dinara…, navode iz redakcije Kolubarskih.

Među najmanjim iznosima koji su odobreni po rešenju za upotrebu sredstava iz tekuće budžetske rezerve je 50.000 dinara za angažovanje radnika na poslovima vođenja stenograma.

Koliko novca je planirano za tekuću budžetsku rezervu?

U Odluci o budžetu Valjeva za 2023. godinu u članu 7 piše „sredstva tekuće budžetske rezerve planiraju se u budžetu i koriste u skladu sa članom 69. Zakona o budžetskom sistemu. Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe za koje nisu utvrđene aproprijacije ili za svrhe za koje se u toku godine pokaže da aproprijacije nisu dovoljne. Gradonačelnik grada, na predlog lokalnog organa uprave nadležnog za finansije, donosi rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve”.

U ovgodišnjoj Odluci o budžetu planirano je 12 miliona dinara za tekuću budžetsku rezervu.

******
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Budžet grada Valjeva u fokusu“ koji je finansiran iz budžeta grada Valjeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari