Izabrana nova vodeća turistička atrakcija u Evropi: Oskar u turizmu Kući mađarske muzike 1Budimpešta Foto: Wikipedia/AngMoKio

Nedavno otvorena Kuća mađarske muzike u Budimpešti osvojila je titulu vodeće nove turističke atrakcije u Evropi za 2022. godinu na takmičenju World Travel Awards, koje se često naziva i Oskarom u turizmu, piše Ekapija.

Pobednici u različitim kategorijama svetskog turizma objavljeni su 1. oktobra na svečanoj ceremoniji u Majorki.

Kuća mađarske muzike je svečano otvorena početkom 2022. u okviru projekta Liget. Ovo neobično zdanje, sa otvorima u krovu koji nalikuju na kratere, inspirisanim različitim oblicima zvučnih talasa, projektovao je poznati japanski arhitekta Sou Fudžimoto.

Fasada je cela u staklu, dok su otvori u krovu različitih dubina omogućavajući drveću da se integriše sa arhitekturom.

U kategoriji u kojoj je Kuća mađarske muzike pobedila na takmičenju bile su nominovane još četiri turističke znamenitosti – Muzej Igre prestola iz Severne Irske, Kuća Hansa Kristijana Andersena iz Danske, Žičara Sljeme iz Hrvatske, kao i Humbolt forum iz Berlina.

Na ovom takmičenju, koje se tradicionalno održava od 1993. godine nagrađuje se izvrsnost u turizmu, nominacije pristižu sa svih kontinenata, a pobednik se bira glasanjem publike, koju čine kako profesionalci iz oblasti turizma i predstavnici medija, tako i posetioci manifestacije.

Iako je otvorena manje od godinu dana, Kuća mađarske muzike, koju je za sada posetilo više od 700.000 gostiju, već je dobila više međunarodnih priznanja – najbolja javna zgrada u Evropi, najbolja javna zgrada na međunarodnoj sceni, ali i najbolja investicija u muzičke svrhe na svetu od američkog Music Cities Awards i glavna nagrada žirija na međunarodnoj izložbi nekretnina MIPIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari