Izgradnja TE-TO Pančevo sledeće godine 1

U sklopu odgovora na aktuelnu naftnu krizu, Naftna industrija Srbije između ostalog planira izgradnju termoelektrane-toplane u Pančevu kao i vetroparka Plandište, rekao je Anton Fjodorov, zamenik generalnog direktora Naftne industrije Srbije.

On je na seminaru “Izazovi i posledice krize u naftnom sektoru” u organizaciji Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, a uz podršku NIS-a, istakao da će izgradnja termoelektrane–toplane u Pančevu početi sledeće godine.

– Taj proizvodni objekat će imati snagu od 140 megavata, njegova izgradnja će koštati 18 milijardi dinara a trebalo bi da bude završen za dve godine – naglasio je Fjodorov. Termoelektrana–toplana Pančevo će proizvoditi struju za potrebe NIS-ove rafinerije u tom gradu, kao i za Petrohemiju, a toplotnom energijom će snabdevati stanovnike Pančeva. Viškovi električne energije biće plasirani na tržište struje u Srbiji.

Fjodorov je dodao da je Naftna industrija Srbije pribavila sve potrebne dozvole za izgradnju vetroparka Plandište. Podsećanja radi, ranije je najavljeno da će se realizacijom tog projekta baviti zajedničko preduzeće NIS Energovind, u kojem NIS ima polovinu vlasničkog udela, dok je preostalih 50 odsto u vlasništvu privatnih investitora. Tokom realizacije projekta na teritoriji opštine Plandište biće izgrađena 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata. Kapitalna ulaganja u realizaciju projekta, uključujući izradu paketa bazne dokumentacije i neophodnih dozvola, iznosiće oko 160 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.